Openbaar ministerie eist tot 15 jaar cel voor grootscheepse drugsmokkel via Brucargo

© Belga
11/05/2021

Het Brusselse parket-generaal heeft maandag gevangenisstraffen van 5 tot 15 jaar gevorderd tegen acht personen die betrokken zouden geweest zijn bij jarenlange drugsmokkel. Zeven van hen zouden deel uitgemaakt hebben van vier criminele organisaties die jarenlang grote ladingen hasj, cocaïne en heroïne het land zouden binnengesmokkeld hebben. Daarvoor maakten de organisaties onder meer gebruik van een importbedrijf van exotische groenten en fruit die actief was op goederenluchthaven Brucargo. De zaakvoerder van dat bedrijf was de achtste verdachte.

Het dossier is het resultaat van jarenlang grondig onderzoek door de Federale Gerechtelijke Politie van Halle-Vilvoorde en Kortrijk, de douane op de luchthaven van Zaventem, onderzoeksrechters in Brussel en Kortrijk en de parketten Halle-Vilvoorde en West-Vlaanderen, afdeling Kortrijk. Daarbij luisterden de speurders de verschillende verdachten maandenlang af, voerden observaties uit en zetten undercoveragenten in om de hele trafiek en de verschillende criminele organisaties in kaart te brengen.

Oorspronkelijk richtte het onderzoek zich op twee broers, K.O. en D.O., die grote ladingen hasj vanuit Marokko naar België lieten komen. Dat gebeurde onder het mom van fruittransporten, waarbij de drugs verborgen zaten in holle ruimtes in de vrachtwagens. Waar de broers O. eerst transporten van 150 tot 200 kilogram smokkelden, namen die transporten later in omvang toe tot 1.000 kilogram. De broers begonnen zich ook met andere drugs bezig te houden en voerden ook heroïne en cocaïne in, die, net zoals de hasj, ook naar Groot-Brittannië en Denemarken gesmokkeld werden. In de loop van het onderzoek probeerden ze ook een samenwerking aan te gaan met de Noorse Hells Angels.

10.000 euro per lading

De cocaïne werd ingevoerd via de havens van Le Havre en Antwerpen maar later gingen de broers O. scheep met een een invoerbedrijf van exotische groenten en fruit op Brucargo. De zaakvoerder daarvan, S.B. werkte eerst samen met een Nederlandse criminele organisatie, die cocaïne aanvoerde vanuit de Dominicaanse Republiek, en vervolgens met de broers O. die de bijnaam "Dubai-groep" kregen, en nog twee andere criminele organisaties. De bendes lieten hun drugs toekomen op de goederenluchthaven, waarna de cocaïne en heroïne onopgemerkt werd uitgehaald. Per lading drugs zou de zaakvoerder van het bedrijf 10.000 euro gekregen hebben.

Voor de correctionele rechtbank stonden eind vorig jaar 23 verdachten terecht. 16 van hen, bij wie zaakvoerder S.B., de broers O. en twee kopstukken van de andere criminele organisaties, kregen toen celstraffen van 15 maanden tot 8 jaar, terwijl twee een werkstraf kregen en vijf personen, bij wie een beweerd kopstuk van de vierde organisatie volledig werden vrijgesproken.

Zowel het openbaar ministerie als verschillende verdachten gingen in beroep en maandag eiste het parket-generaal 12 jaar cel tegen dat vrijgesproken kopstuk, 10 en 15 jaar cel tegen de broers O., 8 jaar cel tegen zaakvoerder S.B. en 5 en 7 jaar cel tegen vier andere verdachten. De verdediging komt de volgende weken aan het woord.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni