Opnieuw woelige nacht in Anderlecht: commissariaat bekogeld en wagens in brand gestoken

De politie verdreef zaterdag de jongeren van het Raadsplein in Anderlecht.
Updated: 12-04-2020 - 13:55

Na de rellen van zaterdag in Anderlecht, is het ook in de nacht van zaterdag op zondag onrustig gebleven in. Het commissariaat op het Raadsplein werd met stenen bekogeld, en verschillende voertuigen werden in brand gestoken. "De politie voerde een tiental bijkomende arrestaties uit, waarmee het totaal op 57 komt", zegt Adeline Roty, woordvoerster van politiezone Brussel-Zuid."

Zaterdag was de Anderlechtse wijk Kuregem in de ban van rellen, waarbij politiewagens werden vernield, met stenen werd gegooid naar de politie en zelfs met een vuurwapen in de lucht werd geschoten. De rellen ontstonden als protest tegen de dood van de 19-jarige Adil, die om het leven kwam bij een botsing met een politievoertuig. Er werden uiteindelijk 43 mensen opgepakt.

"Gisteravond omstreeks 20u was alles onder controle, en leek de situatie gestabiliseerd," zegt Fabrice Cumps, burgemeester van Anderlecht, aan BRUZZ. "Maar rond 22u ontstond er een nieuwe protestgolf, zij het minder omvangrijk. De ramen van het politiecommissariaat werden aan diggelen geslagen, en ook verschillende voertuigen zijn in de nacht van zaterdag op zondag afgebrand."

Samenscholingen

“Er zijn verschillende samenscholingen geweest in de loop van de nacht”, zegt de woordvoerster van de politiezone Brussel Zuid. “Het ging telkens om een tiental personen die bijeen kwamen, maar de groepjes werden telkens snel uiteengedreven door onze diensten. Dat gebeurde zonder veel incidenten." De politiezone heeft het zelfs over een tiental personen die nog opgepakt werden.

Intussen loopt het onderzoek naar het gestolen dienstwapen nog steeds verder. Een van de relschoppers kon gisteren een vuurwapen uit een vernielde combi halen, ging er mee aan de haal en schoot daarbij verschillende keren in de lucht. “Het onderzoek loopt, verdere commentaar kunnen we niet geven”, aldus de politiewoordvoerster.

Of de opgepakte personen ook een proces-verbaal zullen krijgen voor het niet-naleven van de COVID-19-maatregelen, kon de politie nog niet meedelen.

"Op dit moment is het onmogelijk om een opdeling te maken tussen administratieve en juridische aanhoudingen", voegt de burgemeester Fabrice Cumps nog aan toe. "Daarvoor zullen we geval per geval de beelden moeten analyseren, en gedetailleerd in kaart brengen wie welke rol heeft gespeeld tijdens de rellen."

Twee minderjarigen voorgeleid bij jeugdrechter

Intussen zijn twee minderjarigen die gisteren betrokken waren bij de rellen in Anderlecht zijn voorgeleid bij de jeugdrechter, dat is vernomen bij het Brusselse parket.

“Een van hen werd zaterdagnamiddag opgepakt en werd na verhoor door onze diensten ter beschikking gesteld van de jeugdrechter voor gewapende weerspannigheid in groep, verboden wapendracht en voor het niet-respecteren van de lockdownmaatregelen”, zegt parketwoordvoerster Willemien Baert.

“Een andere minderjarige werd ’s avonds opgepakt en werd eveneens voorgeleid bij de jeugdrechter voor brandstichting van een voertuig. De beslissing van de jeugdrechter is nog niet gekend. Die twee minderjarigen zijn voorlopig de enige verdachten die ter beschikking werden gesteld van het parket. Maar dat aantal kan nog oplopen als er in de loop van het onderzoek nog verdachten worden geïdentificeerd en opgepakt.”

Ook in Sint-Jans-Molenbeek werd afgelopen nacht iemand opgepakt. “Het gaat om een meerderjarige die een steen naar een politievoertuig zou hebben gegooid”, aldus Willemien Baert.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?