Organisator manifestatie Ibrahima distantieert zich van rellen

© Kevin Van den Panhuyzen
| De relschoppers gooien stukken steen in de richting van de politie.

De organisator distantieert zich van de gevolgen van de rellen die volgden op de betoging Justice pour Ibrahima. Er raakten vijftien agenten gewond en het commissariaat werd in brand gestoken. De vereniging voor Guinese studenten in België beteurt die gebeurtenissen en wenst de agenten beterschap.

De betoging begint rond 15 uur op woensdagnammidag met getuigenissen van vrienden en familie en een toespraak van de advocaat Alexis Deswaef. Vanaf een uur of 16 slaat de sfeer om. Een groepje mensen komt vanuit de Brabantstraat naar het Noordplein via de spoortunnel, maar wordt tegengehouden door de politie en mag de betoging niet bijwonen.

“Ze duwden om binnen te komen, we konden door hun maskers niet zien wie het waren,” klinkt het bij het AJGB. “We zouden nog kaarsjes branden, maar door het gedoe konden we die niet meer aansteken.” De organisator wilde met de jongeren gaan praten aan de andere kant van de tunnel, maar de politie liet hen er niet door. “Ons idee was om samen met de politie over te steken naar de andere kant, maar ze wilden niet samenwerken met ons. De spanning kwam van twee kanten.”

Toen dat niet lukte, is de organisator vertrokken met het hele team. “Om 18 uur was iedereen thuis van de manifestatie. Ik weet niet wat de drijfveer was van zij die bleven.”

Later die avond vernietigen de aanwezigen stadsmeubilair, doen een poging het politiecommissariaat in brand te steken en bekogelen de agenten met stenen. Vijftien agenten raken daarbij gewond, waarvan één zwaarder gewond. De organisator betreurt dat ten zeerste en wenst de agenten in een persbericht een spoedig herstel.

Samenwerken met jongerenwerkers

Ook Fatima Zohra Ait El Maâti en andere jongerenwerkers hebben geprobeerd de jongeren te kalmeren, maar zijn daar niet in geslaagd. Ze herinnert hoe het protest voor Mehdi over hetzelfde onderwerp wel goed ging en iedereen met een lichter hart naar huis is gegaan. Ook het door haar georganiseerde protest Hijabi’s Fight Back verliep rustig afgelopen zomer. "Dit keer waren er vanwege de coronamaatregelen en de reactie van de politie – het waterkanon stond al klaar – meer spanningen."

Ze pleit voor een betere uitwisseling van expertise tussen politiemensen en jongerenwerkers in de toekomst. "Het zijn de kleine details in de organisatie van een manifestatie die tot een ander eindresultaat kunnen leiden."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?