Alexis Deswaef is de advocaat van de familie van de overleden Ibrahima.

Advocaat: 'Geen drugs in bloed Ibrahima gevonden'

TRO
© Belga
14/01/2021

Alexis Deswaef, de advocaat van de nabestaanden van de overleden Ibrahima, zegt dat er geen drugs gevonden werden in het bloed van de jongen. Volgens de advocaat blijkt dat uit het toxicologisch onderzoek. Het parket wil over de inhoud van dat onderzoek geen mededelingen doen.

De doodsoorzaak zou een hartstilstand zijn, dat meldde de familie zelf ook al op de persconferentie die woensdag werd gegeven. Deswaef vertelde gisteren dat dat zou blijken uit de autopsie. Bij de autopsie zou ook een hartanomalie zijn vastgesteld. De advocaat zegt verder dat uit de eerste resultaten van het toxicologisch onderzoek blijkt dat er geen sporen van drugs in het bloed van Ibrahima zouden zijn gevonden.

Volgens de advocaat kan de hartstilstand alleen de dood van Ibrahima echter niet verklaren. “We zullen de lijkschouwer opnieuw moeten ondervragen,” aldus Deswaef. “Ibrahima rende om te ontsnappen, maar hij was een goede voetballer.”

Verder zou er op de bewakingsbeelden volgens hem geen sprake van geweld zijn. “De familie zag blauwe plekken op het lichaam in het mortuarium, maar niets wijst er voorlopig op dat dat niet te maken kan hebben met de autopsie of reanimatie.”

'Geen onderdeel van de politiecontrole'

De 23-jarige man voelde zich onwel in de onderzoekskamer, ging zitten en viel flauw. Deswaef stelt nog altijd dat de politie hem op dat moment 5 tot 7 minuten op de grond heeft laten liggen.

De advocaat, die zegt dat zoiets niet zou gebeuren bij een Cedric uit een betere buurt, stelt de rechtsgeldigheid van de politiecontrole in vraag. Volgens hem filmde Ibrahima een politiecontrole van een groep waar hij zelf geen deel van uitmaakte. “Het gaat hier om een burger die gebruikmaakt van zijn recht om de politie te filmen,” aldus de advocaat. “Als hij dat doet, kan dat zijn omdat de controle niet optimaal verliep. Dat is iets wat het onderzoek moet uitwijzen. Hoe dan ook, hij stond buiten de situatie en werd gecontroleerd omdat hij ging filmen. Daarna is hij gevlucht, maar als je zegt dat hij gecontroleerd werd omdat hij vluchtte, vergeet je dat hij niet hoefde te worden gecontroleerd. Ik begrijp dat sommige jongeren vluchten wanneer zij de politie zien.”

Onderzoeken

Het Brussels parket wil geen mededelingen doen over de inhoud van het onderzoek en wil de uitspraken van Deswaef bevestigen noch ontkennen. Het parket heeft een onderzoek geopend wegens onopzettelijke doding. Het Comité P heeft ook een onderzoek geopend naar de manier waarop de familie verwittigd werd van het overlijden.

Na een manifestatie voor de overleden jongeman kwam het woensdag tot zware rellen in de omgeving van het Noordstation. Er werden 116 mensen opgepakt. Vijf agenten raakten gewond. Er werd veel schade aangebracht.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Veiligheid , Justitie , ibrahima , justice pour ibrahima , Alexis Deswaef

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni