| De tante van Ibrahima (links): 'Wij willen gerechtigheid'

Onderzoek naar onvrijwillige doodslag na overlijden Ibrahima, familie 'wil gerechtigheid'

KVDP
© BRUZZ
13/01/2021
Updated: 13/01/2021 15.01u

De familie van Ibrahima B., de 23-jarige jongeman die zaterdagavond is overleden na een politie-interventie vlakbij het Noordstation, heeft een korte persconferentie gegeven. "Wij willen gewoon gerechtigheid." Het parket laat intussen weten dat er een onderzoek is geopend wegens onopzettelijke doodslag.

Op de persconferentie van de familie waren zowel de zus als een tante van Ibrahima aanwezig. "De politie is laat in de nacht van zaterdag op zondag naar ons gekomen", vertelt de zus van Ibrahima. "De politie had ons toen verteld dat Ibrahima is overleden na een interventie door de politie."

"De politie vertelde ons dat hij buiten was na de avondklok en daarom werd gearresteerd. De doodsoorzaak zou een hartaanval geweest zijn", aldus de zus nog. Zij hekelt het gebrek aan informatie. "We wisten niet eens waar mijn broer was."

Overigens bleek het ook niet te kloppen dat Ibrahima buiten was tijdens de avondklok. De politie-interventie vond plaats rond 19 uur. Toen Ibrahima naar het politiecommissariaat werd gebracht, werd hij onwel. Hij overleed in het ziekenhuis rond 20.22 uur. "Wij hebben verder niks te zeggen", aldus een tante, "maar wij willen gewoon gerechtigheid."

De familie riep op om om 15 uur te betogen op het Noordplein, vlakbij het commissariaat in de Brabantstraat, waar Ibrahima naartoe werd gebracht voor zijn dood. (lees verder onder de foto).

20210113_persconferentie_Ibrahima B._familie

| De zus van Ibrahima tijdens de persconferentie.

Het parket liet intussen weten dat er een onderzoek is geopend wegens onopzettelijke doodslag. Daarin bevestigt het dat het een onderzoeksrechter heeft gevorderd wegens onvrijwillige doodslag. Het liet ook weten dat het gezin van Ibrahima woensdagochtend heeft samengezeten met de Procureur des Konings "om antwoorden te verkrijgen op een aantal van hun vragen en hen te verzekeren dat alle middelen worden en zullen worden ingezet om duidelijkheid te scheppen over wat er is gebeurd."

Het Vast Comité P heeft intussen ook een onderzoek geopend naar de manier waarop de familie verwittigd werd van het overlijden.

Vijf minuten zonder zorg

Volgens Alexis Deswaef, de advocaat van de familie, zijn er uit het voorlopig onderzoek "heel bezwarende elementen naar voren gekomen". Volgens Deswaef ging de politie zwaar in de fout. "Allereerst mochten ze hem niet van zijn vrijheid beroven. Hij oefende zijn fundamenteel recht uit door de politie te filmen, maar daar reageerden de agenten slecht op", vertelt hij. "Tijdens de fouillering in het commissariaat viel hij van zijn stoel bewusteloos op de grond. De agenten hebben hem volgens onze informatie vijf tot zeven minuten laten liggen, zonder te reageren."

Dat is meer dan een nalatigheid, aldus Deswaef. "Die meerdere minuten zonder zorg zijn cruciale momenten waarin Ibrahima's leven gered kon worden. De agenten hebben hem laten sterven. Dat is onaanvaardbaar. Jammer genoeg zien we in Brussel dat dit geen uitzondering is. De familie stelde terecht de vraag of dit gebeurd zou zijn als Ibrahima niet zwart was. Er is een probleem met de Brusselse politie. Dit geval is een dramatisch voorbeeld daarvan."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , ibrahima

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni