Taskforce moet relschoppers na betoging Ibrahima identificeren

© Belga - BRUZZ
14/01/2021
Updated: 14/01/2021 18.19u

Bij de rellen die woensdagnamiddag en -avond zijn uitgebroken na de manifestatie voor de overleden Ibrahima, zijn 116 mensen opgepakt. Het gaat om 112 bestuurlijke aanhoudingen, waarbij 30 minderjarigen, en 4 gerechtelijke aanhoudingen. De Brusselse politie en het parket zullen een taskforce oprichten om zoveel mogelijk daders te identificeren van de rellen gisteren in Schaarbeek, dat meldt het parket vandaag.

Woensdagnamiddag hadden familieleden en sympathisanten naar aanleiding van het overlijden van Ibrahima een manifestatie georganiseerd voor het politiecommissariaat van de politiezone Brussel Noord in de Brabantstraat. Volgens de politie waren daarbij een 500-tal mensen aanwezig. Dat was veel meer dan de door de burgemeester van Sint-Joost-ten-Node Emir Kir toegestane 100.

Omstreeks 16 uur sloeg de sfeer op de betoging een eerste keer om. Demonstranten gooiden met voorwerpen, gebruikten rook en schreeuwden "politie, moordenaars". De oproerpolitie kwam ter plaatse en probeerde de gemoederen te bedaren. "Toen de organisatoren om 17.00 uur de betoging beëindigden, verliet de grote meerderheid van de manifestanten de plaats maar een groep demonstranten van 50 tot 100 personen bleef ter plaatse en veroorzaakte diverse incidenten en schade," meldt de politie Brussel Noord. "Dat gebeurde in eerste instantie in groep, nadien verspreidden de demonstranten zich. We hebben in grote getale ingegrepen en omstreeks 20.00 uur werd de rust op het hele grondgebied van de politiezone hersteld."

Bekijk hier ons verslag van de rellen tijdens BRUZZ 24 woensdagavond.

Volgens de politie raakten één manifestant en vijftien politieagenten gewond. Aan een politiepost in de Brichautstraat sneuvelde een raam en werd brand gesticht, in de Nicolaystraat werd een brandende vuilnisbak tegen de garagepoort van een ander commissariaat geduwd, zes politievoertuigen raakten beschadigd, net als een raam en een vuilniscontainer van een kleuterschool in de de Groenstraat, bushokjes op het Liedtsplein, een apotheek in de Gallaitstraat en winkels en wagens in de Brabantsstraat en de Aarschotstraat. In de omgeving van de Rogierstraat werd ook brand gesticht in een vuilniscontainer en in een winkel.

Drie agenten die in het brandende commissariaat aanwezig waren, waren in shock. Eén van de politiemensen die gewond raakte, is een politieagente van wie beelden circuleren op sociale media. Daarop is te zien hoe de vrouw door een groep jongeren wordt aangevallen en geslagen, ook als ze al op de grond is gevallen. De agente raakte daarbij ernstig gewond aan de rug maar heeft donderdagnamiddag het ziekenhuis kunnen verlaten.

Taskforce

“Op woensdag 13 januari vonden er incidenten plaats na een betoging voor het politiebureau van de politiezone Brussel-Noord naar aanleiding van het overlijden van de jonge I.B. op 9 januari 2021”, zegt parketwoordvoerder Martin François. “Een groep mensen bleef na de betoging ter plaatse en veroorzaakte diverse incidenten en schade. Het politiebureau op het Liedtsplein werd in brand gestoken. Drie personen, twee volwassenen en een minderjarige, werden gerechtelijk opgepakt voor feiten van opzettelijke brandstichting."

'Dit zijn geen inwoners van onze gemeente of van elders in Brussel. Ze komen bewust naar hier om amok te maken'

Emir Kir, burgemeester Sint-Joost-ten-Node

Volgens burgemeester Emir Kir van Sint-Joost-ten-Node zijn deze drie personen allemaal geen Brusselaars. "Dit zijn geen inwoners van onze gemeente of van elders in Brussel. Ze komen bewust naar hier om amok te maken", zegt hij aan BRUZZ. Volgens Kir zou één van de drie een Fransman zijn.

"De technische recherche van de federale politie en een branddeskundige zijn ter plaatse gegaan en de kleding en mobiele telefoons van de verdachten werden in beslag genomen", zegt parketwoordvoerder François nog. “De vrijheidsberoving van deze drie verdachten is bevestigd door het parket en er worden verschillende onderzoeksopdrachten uitgevoerd. Het parket zal binnen de vrijheidsberovingstermijn van 48 uur een beslissing nemen voor deze verdachten op basis van de resultaten van het verdere onderzoek. Er werd ook een minderjarige ter beschikking gesteld van het parket wegens feiten van weerspannigheid."

Volgens het parket is er in dit stadium wel nog maar een "voorlopige stand van zaken die nog kan veranderen" opgemaakt. "Het onderzoek wordt voortgezet en er zal een taskforce worden opgericht samengesteld uit leden van de zes Brusselse politiezones, de federale politie en het parket van Brussel om zoveel mogelijk daders te identificeren", aldus François.

Politieke reacties

De burgemeester van Sint-Joost-ten-Node, Emir Kir, die de manifestatie onder strikte voorwaarden had toegestaan, veroordeelde de relschoppers op Twitter. "Ik veroordeel de onverantwoordelijken die misbruik gemaakt hebben van het einde van de manifestatie om incidenten met de ordehandhavers te veroorzaken en vernielingen aan de openbare ruimte aan te brengen." Daarnaast zegt hij dat mensen hoe dan ook zouden zijn samengekomen, of dat nu door hem was toegestaan of niet.

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) zei ook dat hij de rellen veroordeelt en dat de betrokkenen niet vrijuit zullen gaan. "Onder geen enkel beding kunnen we aanvaarden wat er vandaag in Schaarbeek gebeurde."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Schaarbeek , Sint-Joost-ten-Node , Veiligheid , Justitie , justice pour ibrahima , ibrahima

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni