| Ibrahima werd naar het commissariaat achter het Noordstation gebracht. Hij verloor er het bewustzijn en overleed later.

Burgemeester Kir laat betoging voor overleden Ibrahima toe

JP
© BRUZZ
12/01/2021

Burgemeester van Sint-Joost-ten-Node Emir Kir geeft toestemming om te betogen bij het politiecommissariaat waar Ibrahima B. (23) zaterdag na zijn arrestatie onwel werd. Familie, vrienden en sympathisanten verzamelen er woensdag om 15 uur om duidelijkheid te vragen.

De organisatoren willen met de actie duidelijkheid vragen over zijn dood. De aanvraag voor de manifestatie kreeg dinsdagmorgen officieel een goedkeuring van het kabinet van burgemeester Emir Kir. Dat schrijft Het Laatste Nieuws en bevestigt zijn woordvoerster aan BRUZZ. De organisator roept op om om 15 uur te verzamelen, maar de betoging heeft toelating tussen 14 uur en 17.30 uur.

De manifestatie is toegelaten, op voorwaarde dat de manifestanten zich houden aan coronamaatregelen. Er mogen dus niet meer dan honderd mensen tegelijk naar het Noordplein komen. Het gaat om een statische betoging in de buurt van het politiecommissariaat. Dat betekent dat de betogers zich niet in stoet mogen verplaatsen. Ook moeten ze een mondmasker dragen en afstand houden.

Guinese studenten

De manifestatie is georganiseerd door familieleden van Ibrahima, die daarbij hulp kregen van AJGB, de humanitaire vereniging door studenten uit Guinee in België. Ibrahima was een kennis van de vereniging, hij zag de leden van de vereniging soms bij evenementen.

Met de manifestatie hoopt AJGB de waarheid over zijn dood te weten te komen. "We lezen hier en daar dat de controle te maken had met de avondklok, maar het uur van overlijden was 20.20 uur, lang voor de avondklok. Ook begrijpen we niet goed waarom de ouders pas om 02.00 uur ’s nachts zijn ingelicht over zijn overlijden," gaat de verantwoordelijke van AJGB verder.

Om meer te weten te komen over de omstandigheden van zijn overlijden heeft de familie van Ibrahima een advocaat ingeschakeld. AJGB heeft sinds maandagavond een bankrekening geopend waar mensen geld kunnen storten om de familie te ondersteunen met gerechtelijke kosten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node , Justitie , ibrahima , justice pour ibrahima

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni