20190410 3 Actievoerders protesteerden voor het Justitiepaleis om hun solidariteit uit te drukken

| Actievoerders protesteerden voor het Justitiepaleis om hun solidariteit uit te drukken. "Activisme is geen misdaad", klonk het.

Parket eist boete tegen activist die Coca-cola scherm hackte

© Chris Verhaeghe
10/04/2019

In Brussel is vandaag het proces behandeld tegen een voormalig Ecolo-gemeenteraadslid dat in 2016 op verschillende elektronische reclameschermen in de hoofdstad een anti-TTIP-boodschap verspreidde. Het parket eist een boete van 12.116 euro, het dubbele van de 6.058 euro die de beklaagde via een geldinzamelactie had opgehaald.

In juli 2016 had de beklaagde met het collectief ‘Ecran de fumée’ op het grote scherm aan het De Brouckèreplein de Coca Cola-reclame vervangen voor een boodschap tegen het handelsverdrag TTIP. Ook op twee andere schermen in de stad werden de boodschappen verwisseld.

Met de actie wilde het collectief aandacht vragen voor het omstreden handelsverdrag met de Verenigde Staten, dat ons land toen aan het ratificeren was. Het parket startte een onderzoek naar de feiten, waarbij toenmalig Ecolo-gemeenteraadslid in Watermaal-Bosvoorde, Hugo Périlleux, werd opgepakt. Hij wordt vervolgd voor beschadiging van hacking en informaticafraude.

Hij en zijn advocaat hekelen de vervolging. “We zijn hier niet op onze plaats in de rechtbank, zegt zijn advocaat Olivier Stein. “Dit ging om een vreedzame politieke actie. Hij heeft gehandeld uit noodzaak en daarom vragen wij de vrijspraak.”

'Politiek getinte misdrijven'

De openbaar aanklaagster benadrukte in haar vordering dat politiek geen plaats heeft in de rechtbank. “Het parket wordt verweten een nultolerantie te voeren tegen politiek getinte misdrijven, maar dat klopt helemaal niet”, zei substituut-procureur Justine Seleck.

“In dit dossier zijn verschillende verdachten geïdentificeerd, maar de meesten werden buiten vervolging gesteld. De beklaagde was destijds gemeenteraadslid en had een voorbeeldfunctie. Hij heeft een eed afgelegd waarin hij trouw zweerde aan de Belgische wetten. Een bemiddeling met de beklaagde voor een minnelijke schikking was destijds overigens niet mogelijk, want daarvoor moet je de feiten toegeven.”

Boete

De aanklaagster vorderde daarop een boete van 12.116 euro, het dubbele van de 6.058 euro die werd opgehaald door sympathisanten om de advocaten- en gerechtskosten te betalen van de beklaagde. Die strafvordering was een doorn in het oog van de raadsman van Périlleux.

“Ik snap niet hoe het parket een boete kan eisen op basis van een geldinzamelingsactie. Wat is de logica daarvan? We zijn ook verbaasd dat we hier staan. Er is een disproportioneel gebruik van energie en middelen ingezet in deze zaak. Het FCCU (Federal Computer Crime Unit van de federale politie, nvdr) is onderbemand voor bijvoorbeeld feiten van belaging te onderzoeken, maar wordt wel ingeschakeld in dit dossier. Dan zijn de prioriteiten toch niet juist?”

Het vonnis valt op 8 mei om 16 uur.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Justitie, TTIP, Justitiepaleis, activisme, stadsactivisme, burgerprotest, protest

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni