alexander mishandeld zelfdoding

Parket eist twee jaar cel tegen moeder van jongen die uit het leven stapte

© Chris Verhaeghe - BRUZZ
03/06/2022

Vrijdag wordt voor de Brusselse correctionele rechtbank de zelfdoding van de 13-jarige Alexander behandeld. Dat (stief)ouders zich moeten verantwoorden voor de zelfdoding van hun (stief)zoon gebeurt erg zelden.

In Brussel is momenteel het proces aan de gang tegen de biologische moeder van een 13-jarige jongen die uit het leven stapte. G.F., de biologische moeder, had begin jaren 2000 een relatie met C., een vrouw uit het Brusselse. Beiden hadden een kinderwens en in 2005 zette G.F. hun zoontje Alexander op de wereld.

G.F. belandde na de geboorte echter in een postnatale depressie, schrijft Het Laatste Nieuws. Daar werd Alexander slachtoffer van. Zo moest Alexander op tweejarige leeftijd al in staat zijn zijn veters te strikken, mocht hij niet getroost worden als hij pijn had en werd hij op zijn vierde bewerkt met een paardenzweep. Daarnaast werd zijn haar regelmatig als straf afgeschoren.

De relatie tussen G.F. en C. liep op de klippen en de jongen verhuisde met zijn adoptiemoeder naar Harelbeke. In 2018 verscheen G.F. echter opnieuw op het toneel en er ontspon zich een strijd om het hoederecht. Alexander trok terug naar Vilvoorde en ging inwonen bij G.F. en haar nieuwe vriend K.D.W.

Daar liep het opnieuw mis. Volgens het parket sloten zijn moeder en stiefvader Alexander op in zijn kamer en isoleerden ze hem volledig. Met zijn adoptiemoeder in West-Vlaanderen had hij geen contact meer. Uit het dossier blijkt dat er vreemde zaken gebeurden in het huishouden. Om zijn blauwe plekken te verdoezelen, mocht Alexander niet meer mee gaan zwemmen op school. En ook zijn haren werden opnieuw afgeschoren.

Op 28 januari 2019 stapte de toen 13-jarige jongen uit het leven. Voor adoptiemoeder C., was de dood een enorme klap, vertelt Het Laatste Nieuws. "Ik wil gerechtigheid. Dat voor iedereen duidelijk wordt hoe ver ze Alexander gedreven hebben!"

Haat

Het parket eist twee jaar cel tegen de moeder. "Ik meen dat de manier waarop jij je zoon behandeld hebt doorheen de jaren, een aantasting is geweest van zijn waardigheid”, aldus de openbaar aanklager. "Jouw gedrag is laakbaar. Ik vorder twee jaar cel, dat is de maximumstraf voor mensonterende behandeling.”

De vriend van de moeder riskeert een jaar cel. "U speelde op één hoedje met mevrouw. Volgens getuigen werd Alexander op een vernederende manier behandeld door u.”

Het hele dossier zit vol met verklaringen van getuigen over de strengheid van de moeder en de fysieke mishandeling van de jongen. Hij stond regelmatig vol blauwe plekken. Tijdens de ondervraging met de aangestelde gerechtspsychiaters en -psychologen heeft de moeder ook toegegeven dat haar zoon het slachtoffer was van zowel fysiek als mentaal geweld. Zo werd zijn haar afgeschoren bij wijze van straf. “Enorm denigrerend voor een jongen van die leeftijd”, aldus het parket. "Ik zie mijn katten liever dan mijn kind. Ik kan niemand meer haten dan Alexander”, liet de moeder ooit optekenen.

Dat het gedrag van de biologische ouders de aanleiding is geweest van de zelfdoding van de 13-jarige jongen, kan het parket niet hardmaken. “Of dit de druppel is geweest, is mogelijk, maar niet zeker. Juridisch gezien is er geen oorzakelijk verband aangetoond.”

Op dit moment hebben de burgerlijke partijen het woord. Daarna pleit de verdediging.

Wie vragen heeft over zelfdoding, kan terecht op de Zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni