Transmigranten in het Maximiliaanpark, nabij het Noordstation
© PhotoNews | Transmigranten in het Maximiliaanpark, nabij het Noordstation (archiefbeeld).

Parket eist vijf jaar cel tegen Soedanees voor mensensmokkel

© Belga
03/02/2021

Het parket Halle-Vilvoorde heeft woensdagnamiddag een gevangenisstraf van 5 jaar gevorderd tegen een 35-jarige Soedanees die aan het hoofd zou gestaan hebben van een criminele organisatie mensensmokkelaars. Die zou minstens 33 keer transmigranten uit het Maximiliaanpark op vrachtwagens naar het Verenigd Koninkrijk hebben gezet.

Opmerkelijk is dat er geen andere bendeleden konden geïdentificeerd worden. Volgens de verdediging waren die er ook niet omdat het niet om een criminele organisatie ging.

De Soedanees zou tussen december 2017 en maart 2018 actief geweest zijn rond het Brusselse Noordstation en het Maximiliaanpark. Daar ronselse de man volgens het parket zowat dagelijks transmigranten die hij dan naar het parkeerterrein langs de E40 in Groot-Bijgaarden bracht of stuurde, om ze daar op vrachtwagens naar het Verenigd Koninkrijk te zetten. Af en toe gebruikte de man ook parkeerterreinen in Bièrges en Bergen.

"Bij observaties is te zien hoe hij rondhangt aan het Noordstation en in gesprek gaat met transmigranten", zei het parket. "In afgeluisterde telefoongesprekken heeft hij het duidelijk over geld en zegt hij dat hij niet gratis werkt. Er zijn ook contacten met Frankrijk en Duitsland en in de maanden dat hij gevolgd werd, wisselde hij meermaals van gsm en van nummer."

Volgens het parket was de man duidelijk een leider van een bredere criminele organisatie maar in het onderzoek konden geen van de andere leden van die organisatie geïdentificeerd worden.

"Die waren er ook niet, dit was geen criminele organisatie", klonk het hij de verdediging. "Dit is een man die zelf uit Soedan is gevlucht en net zoals zovelen de overtocht naar het Verenigd Koninkrijk wilde maken. Hij heeft andere mensen daarbij proberen helpen en in contact gebracht met smokkelaars maar zelf heeft hij daar nooit een cent aan verdiend. Maanden voor zijn arrestatie is hij daar zelf mee gestopt en nu probeert hij hier een leven op te bouwen."

Het vonnis valt op 10 maart.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie