Parket start onderzoek naar fotograaf met pepperspray tijdens betoging

Updated: 25-09-2020 - 14:19

Het Brusselse parket heeft een onderzoek geopend naar een incident tijdens de betoging van de gezondheidssector op 13 september. Op beelden van de nieuwszender LN24 is te zien hoe een fotograaf pepperspray gebruikt op een demonstrant die in de boeien wordt geslagen door de politie. Bij de Brusselse politie loopt er intussen een intern onderzoek naar de commissaris Vandersmissen die de leiding had op het terrein. Op de beelden is te zien dat hij de fotograaf gebaart om te stoppen, maar verder niet ingrijpt.

Op de beelden van nieuwszender LN24 is te zien hoe een agent in burger en commissaris Vandersmissen een betoger in bedwangen proberen te houden tijdens de betoging van de gezondheidssector op 13 september. Een man met een professioneel fototoestel komt aangelopen en richt een bus CS-gas in de richting van de betoger en spuit ook een straal.

“Het gaat om een onderzoek voor verboden wapenbezit en opzettelijke slagen en verwondingen”, zegt Denis Goeman van het Brusselse parket. “Het onderzoek spitst zich toe op de fotograaf die op de beelden te zien is. Hij lijkt een bus pepperspray te gebruiken, maar de man is geen politieagent. Het gaat daarenboven om een verboden wapen. De man zal zo snel mogelijk worden verhoord. Ik heb inderdaad vernomen dat er bij de politie een onderzoek loopt naar de commissaris die aanwezig was, maar het onderzoek van het parket is enkel gericht tegen de fotograaf.”

De politie liet gisteren al weten dat de betrokken commissaris tijdelijk ontheven is uit zijn functie. Het gaat om Pierre Vandersmissen, die al vaker in het oog van de storm kwam te staan. Volgens betogers treedt hij vaak veel te hardhandig op tijdens manifestaties.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?