Commissaris Vandersmissen tijdelijk ontheven uit functie na incident op betoging

© screenshot LN24
| Op beelden van LN24 is te zien hoe een fotograaf CS-gas spuit, commissaris Vandersmissen doet teken om ermee te stoppen
Updated: 24-09-2020 - 17:32

Pierre Vandersmissen, hoofd interventies bij de politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene, is tijdelijk ontheven uit zijn functie. Dat schrijft Le Soir en wordt bevestigd door de politiezone. De aanleiding is een onderzoek door de politie naar de betoging van de gezondheidssector. Op die betoging zou een man die geen agent is traangas hebben gebruikt. Zolang het onderzoek loopt, is politiecommissaris Vandersmissen ontheven uit zijn functie.

Op beelden van nieuwszender LN24 is te zien hoe een agent in burger en commissaris Vandersmissen een betoger in bedwangen proberen te houden tijdens de betoging van de gezondheidssector op 13 september. Een man met een professioneel fototoestel komt aangelopen en richt een bus CS-gas in de richting van de betoger en spuit ook een straal.

Daarop is te zien dat het hoofd van de dienst interventies, commissaris Vandersmissen, teken doet richting de fotograaf om daarmee te stoppen. De fotograaf lijkt de bus CS-gas daarop achter zijn rug te verstoppen. Verder grijpt Vandersmissen niet in.

Illegaal gebruik van traangas

Volgens Le Soir gaat het om een persfotograaf en oprichter van fotoagentschap bePress. De fotograaf en het hoofd van de dienst interventies lijken elkaar ook te kennen. De fotograaf in kwestie heeft de ordediensten van de politiezone twee jaar lang gevolgd voor een boek over de Brusselse politiezone.

"Volgens de informatie die wij hebben, lijkt het erop dat een man die geen agent lijkt te zijn traangas heeft gebruikt tijdens de betoging van 13 september, wat onaanvaardbaar en illegaal is", reageert het kabinet van burgemeester van Brussel-Stad Philippe Close (PS) in Le Soir.

Onderzoek

De burgemeester heeft de politiezone gevraagd om een onderzoek te voeren naar het incident. Zolang het onderzoek loopt, is commissaris Vandersmissen geschorst. Dat wordt ook aan BRUZZ bevestigd door de politiezone. "Als dit gedrag bevestigd wordt door het onderzoek, zal een tuchtonderzoek volgen", klinkt het nog in de reactie van het kabinet van burgemeester Close.

Het is niet de eerste keer dat de politiecommissaris in opspraak komt. Activisten klagen al langer over "overdreven geweld" door de politie wanneer Vandersmissen aanwezig is op een betoging. Door beroepsbetogers wordt hij vaak omschreven als een 'Rambofiguur.'

Tijdens de betoging van 13 september werden 35 mensen gearresteerd. Ook toen hadden betogers het over een "hardhandige aanpak" van de politie, waarbij gewezen werd naar de rol van commissaris Vandersmissen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?