| De betogers verzamelen op de Kunstberg.

Onbegrip zorgsector na hardhandige aanhoudingen bij betoging

ADD
© BRUZZ
14/09/2020
Updated: 14/09/2020 14.39u

De Brusselse politie telde zondagmiddag vierduizend mensen op een betoging van de zorgsector. Ongeveer 35 mensen werden na afloop aangehouden door de politie. Onterecht, vinden de organisatoren. "De politie deelde stokslagen uit en spoot gretig met traangas, terwijl alles vredevol en volgens de regels gebeurde," klinkt het bij de organisatie.

De manifestatie vond plaats op de Kunstberg en werd georganiseerd door het collectief ‘La santé en lutte’, dat bestaat uit zorgwerkers uit vooral Franstalig België. Rond 15.30 uur werd de betoging ontbonden. Daarbij werden drie mensen gerechtelijk aangehouden - ze zijn ondertussen weer vrijgelaten - en 32 anderen bestuurlijk.

"De politieinterventie was volledig buiten proportie," zegt Karim Brikci, een van de organisatoren van de betoging. "Een aantal collega's werd op stokslagen getrakteerd en er was ook overmatig gebruik van traangas. Terwijl alles vreedzaam verliep en de regels gerespecteerd werden."

Dwang

Olivier Slosse, woordvoerder van de politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene, bevestigt het gebruik van dwang door de politieagenten. "Op het einde van de manifestatie probeerden verschillende groepen te ontsnappen, terwijl de afspraak was dat het om een statische betoging ging. Die mensen hebben we ter hoogte van de Regentschapstraat aangehouden en daar is inderdaad dwang aan te pas gekomen," zegt hij.

"Er was heel veel volk en we hebben werkelijk ons best gedaan opdat alles zonder incidenten zou verlopen," weerlegt Brikci. "Dat een deel van de manifestanten alsnog blijft hangen of tracht te ontsnappen verantwoordt in geen geval het hardhandig politieoptreden waar wij het slachtoffer van zijn geworden. We hadden bovendien toestemming om tot 16u te betogen, maar reeds vanaf 15u30 begon de politie tussen te komen."

Confrontaties

De betogers kwamen gisteren bijeen om "een einde aan de werkonzekerheid" te maken, en voor een verbetering van de werkomstandigheden. "We moeten het beroep van gezondheidswerker aantrekkelijker maken. Dat kan door een collectieve arbeidstijdverkorting zonder loonverlies, een verbeterde toegang tot verplegingsstudies, en een einde aan het gebruik van stagiairs als vrije arbeidskrachten."

Het is niet de eerste keer dat een vreedzame demonstratie uitmondt in een spiraal van geweld tussen betogers en ordehandhavers. Onder meer in juni werden na een protestactie met Black Lives Matter-protestanten 239 arrestaties gepleegd en verzuurde de relatie helemaal tussen een groep herrieschoppers en de politie.

Over de identiteit en het profiel van de aangehouden mensen geeft de politie vooralsnog geen informatie vrij.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, Manifestatie, zorgsector, Aanhoudingen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni