| Affichecampagne Extinction Rebellion (archief).

Politie Brussel ook in beroep veroordeeld voor arrestatie Extinction Rebellion-activisten

© Belga
16/05/2023

De politiezone Brussel hoofdstad-Elsene is maandag door het Brusselse hof van beroep veroordeeld voor de wederrechtelijke aanhouding van 22 leden van Extinction Rebellion in november 2019. Dat meldt de organisatie en haar advocate. Eerder had de Franstalige rechtbank van eerste aanleg de politiezone al veroordeeld, maar de politiezone was daartegen in beroep gegaan. In beroep is de politie nu opnieuw in het ongelijk gesteld. Het hof heeft ook de schadevergoedingen die aan de activisten moet betaald worden verdubbeld, tot 500 euro.

De Brusselse politie had op 28 november 2019 22 activisten van Extinction Rebellion opgepakt toen die een actie voorbereidden naar aanleiding van Black Friday. De politie had er destijds op gewezen dat de opgepakte personen "in het bezit waren van materiaal dat deed vermoeden dat ze iets voorbereidden: borstels, spuitbussen, lijm, affiches en spandoeken". De groep moest naaktfouilles ondergaan, met kniebuigingen en bracht een nacht in een cel door. Twaalf van hen dienden klacht in.

In juli 2021 gaf de Franstalige rechtbank van eerste aanleg van Brussel hen gelijk, en oordeelde ze dat hun arrestatie illegaal en arbitrair was. Volgens de rechtbank vormde de affichecampagne die de activisten wilden voeren, inderdaad een inbreuk, maar rechtvaardigde dat niet hun arrestatie. De twaalf activisten hadden elk een schadevergoeding van 500 euro gevraagd, maar de rechtbank beperkte die tot 250 euro per persoon.

De politiezone ging tegen dat vonnis in beroep maar heeft nu ook voor het hof van beroep ongelijk gekregen. "Het hof heeft de argumenten van de rechtbank van eerste aanleg bijna volledig overgenomen en geoordeeld dat de arrestaties manifest illegaal waren", zegt meester Margaux Nocent. "De beslissing is wel gedeeltelijk aangepast, in die zin dat de toegekende schadevergoeding hoger is, namelijk 500 euro per persoon. Dat is ook het bedrag dat wij van bij het begin hadden gevraagd."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni