Politie in burger betrapt zeven daders op diefstal met geweld in Noordwijk

Drugoverlast in de buurt van het Noordstation Drugoverlast in de buurt van het Noordstation
© Saskia Vanderstichele
| De politie-acties concentreren zich rond het Noordstation en de aangrenzende Brabantwijk.
© Saskia Vanderstichele
| De politie-acties concentreren zich rond het Noordstation en de aangrenzende Brabantwijk.

Op een paar dagen tijd – tussen 28 augustus en 3 september – voorkwam een speciaal opgerichte taskforce van politiezone Brussel-Noord (PolBruNo) zeven diefstallen in de Noordwijk. Doordat de politie in burger aanwezig was, konden ze de personen op heterdaad betrappen. In totaal pakte deze taskforce sinds halverwege juli 139 personen op.

De PolBruNo-Task Force patrouilleert in burgerkledij, want het is hun doel om veelplegers op heterdaad betrappen. De aandacht van de gespecialiseerde politiecel gaat uit naar mensen die zich schuldig blijven maken aan diefstallen met geweld of aan de verkoop van verdovende middelen en geneesmiddelen in de Noordwijk.

Naast de zeven personen die eind augustus en begin september werden opgepakt, werden nog eens acht personen opgepakt voor verboden middelenbezit. De politie nam 123 Lyricapillen in beslag, net als 45 Ritrovilpillen, daarnaast ook Diazepam-, Dominal- en Cataflampillen. Al deze geneesmiddelen zijn alleen verkrijgbaar op voorschrift.

De opgepakte personen werden ter beschikking gesteld aan het parket. Voor drie dossiers werd een onderzoeksrechter gevorderd. De PolBruNo-Task Force werkt sinds halverwege juli nauw samen met het Brussels parket, dat zich aldus de politiezone heeft geëngageerd om meer opgepakte mensen uit de Noordwijk te gaan vervolgen.

In totaal 139 personen opgepakt

Sindsdien halverwege juli heeft de politie in totaal 139 personen opgepakt, waarbij 91 voor verkoop van geneesmiddelen en andere verboden middelen en 20 voor diefstallen met geweld. 49 personen zijn ter beschikking gesteld van het parket, 16 dossiers zijn doorgestuurd naar de onderzoeksrechter.

"Dit toont dat het parket het echt serieus neemt," zegt Audrey Dereymaeker, woordvoerster van de politiezone Noord, tevreden. Een veelgehoorde klacht van politiemensen is dat de personen die ze op hebben gepakt, een dag later alweer op straat staan. Het engagement van het parket motiveert de politie, klinkt het dan ook. "Het heeft een impact op de manier waarop we het terrein opgaan," zegt Dereymaeker. "Ook voor de wijk verandert het veel als een veelpleger langere termijn van de straat is."

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?