Politie moet ontslagen inspecteur terug in dienst nemen

© Photonews

Een inspecteur van de politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene, die een maand geleden werd ontslagen, moet terug in dienst genomen worden. Volgens de Raad van State werd de redelijke termijn van de procedure geschonden. “Of hij dezelfde functie zal uitoefenen, is nog niet bepaald.”

De feiten die tot het ontslag van de inspecteur leidden, dateren van 10 augustus 2017. De man werd buiten zijn uren door een politiepatrouille opgepakt toen hij in dronken toestand in café Delirium een andere klant had geslagen. Bij het zien van zijn collega’s zou hij hen allerlei scheldwoorden toegeroepen hebben. Zijn dienstkaart verscheurde hij voor hun ogen: “Tenez. Bouffez, bande de chiens.”

Daar hield de scheldtirade niet op. Bij aankomst in het ziekenhuis zou hij de verpleegster die zijn temperatuur wou nemen, uitgescholden hebben, schrijft de krant La Dernière Heure. Collega’s die hem wilden kalmeren, kregen ‘collègues de merde’ te horen, staat bovendien in het arrest van de Raad van State te lezen.

Procedure van twee jaar

Na een disciplinaire procedure van maar liefst twee jaar tijd waarin de politie de nodige informatie verzamelde en haar inspecteur volgens de krant het recht op verdediging wou gunnen, werd de inspecteur vorige maand ontslagen. Maar net die lange procedure wordt vandaag door de Raad van State aangehaald als argument om de inspecteur terug in dienst te laten treden.

“De politie van Brussel kende de feiten goed genoeg sinds september 2017, maar heeft het besluit tot ontslag pas op 9 juli 2019 genomen. Daarmee werd de redelijke termijn ruim overschreden,” klinkt in het besluit van de Raad van State.

Volgens de advocaat van de inspecteur moet de uitvoering van een besluit van de Raad van State onmiddellijk gebeuren. “Het is duidelijk: de inspecteur moet opnieuw in dienst genomen worden.”

Of de inspecteur, die al dertien jaar voor de politie werkte, dezelfde functie zal mogen opnemen als voordien, werd nog niet bepaald. “Dat moet nog bekeken worden: het is de korpschef die zal beslissen welke functie hij kan opnemen,” aldus politiewoordvoerder Olivier Slosse.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?