Politie ontdekt opnieuw illegaal vuurwerk midden in woonwijk in Molenbeek

© Chris Verhaeghe
| (archiefbeeld)
Updated: 23-12-2020 - 15:39

De politie heeft 70 kilogram springstof gevonden in drie Molenbeekse opslagplaatsen waar illegaal vuurwerk werd bijgehouden. "Opnieuw lagen de springstoffen opgeslagen in slechte omstandigheden in een woonwijk", klinkt het bij de politie.

De politiezone Brussel-West heeft drie verdachten opgepakt voor de verkoop van illegaal vuurwerk. De politie kwam vier mogelijke opslaglocaties in Molenbeek op het spoor. Op drie van de vier locaties vond de polite illegaal vuurwerk, goed voor 70 kilogram springstof.

"Dit keer werden niet enkel gewone vuurpijlen gevonden, maar ook pyrotechnisch materiaal voor professioneel gebruik", aldus politiewoordvoerster Caroline Vervaet. De drie verdachten werden opgepakt en vrijgelaten na verhoor.

Eindejaarsperiode

Begin deze maand arresteerde de politiezone Brussel-West een man die via Snapchat illegaal vuurwerk verkocht vanuit een opslagplaats in Molenbeek. Bij een huiszoeking werd 150 kilogram illegaal vuurwerk aangetroffen met een verkoopwaarde van 15.000 euro. Het onderzoek naar zijn illegale vuurwerkhandel leidde tot de arrestatie van de drie andere verdachten.

"Uit onderzoek blijkt dat het om een handel van illegaal vuurwerk op grotere schaal ging", gaat Vervaet verder. In totaal heeft de politie in Molenbeek deze maand al vier opslagplaatsen ontdekt met illegaal vuurwerk. Maar een nieuw fenomeen is het niet. Ook vorig jaar arresteerde de politie enkele Molenbekenaren voor de verkoop van vuurwerk via sociale media.

"We zien dit elk jaar rond de eindejaarsperiode via sociale media. We zetten daar ook elk jaar op in en gaan er specifiek naar op zoek", zegt Vervaet. Of de coronacrisis en de lockdown een invloed hebben op de illegale vuurwerkhandel, betwijfelt de politiewoordvoerster.

Vervaet: "We zien geen stijging tegenover vorig jaar. Bovendien is er in principe geen verbod geweest op de verkoop, al waren niet-essentiële winkels natuurlijk wel een tijdlang dicht. Wat wel verboden is, is vuurwerk afsteken op oudejaarsavond."

Midden in een woonwijk

Net als begin december werd het illegaal vuurwerk ook deze keer ontdekt midden in een woonwijk. "Opnieuw lagen de springstoffen opgeslagen in slechte omstandigheden", aldus Vervaet. "Het is logisch dat dergelijke producten in goed afgesloten ruimtes moeten worden opgeslagen, met beperkingen op de concentraties naargelang de stof." En dat was in de vier Molenbeekse opslagplaatsen niet het geval.

"Grote concentraties springstof zijn gevaarlijk. Als daar een brand zou ontstaan, zou alles op hetzelfde moment ontploffen", zegt Vervaet nog. "De intensiteit van de brand zou alleen maar groter worden. In woonwijken waar huizen dicht tegen elkaar staan, zou de brandschade heel groot zijn en zou de brand gemakkelijk kunnen verspreiden."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?