Politiebewaking in het justitiepaleis aan het Poelaertplein
© PhotoNews | Politiebewaking in het justitiepaleis.

Politie pakt 12 mensen op in onderzoek naar Albanese mensensmokkelaars

© Chris Verhaeghe
03/03/2020

De federale gerechtelijke politie van Brussel heeft de afgelopen maanden een bende Albanese mensensmokkelaars ontmanteld. Naast zeven arrestaties in ons land, werden er ook vijf verdachten opgepakt in verschillende andere Europese landen. Het federaal parket wil hen laten overleveren aan België, zodat ze hier terecht kunnen staan.

“Na een doorgedreven onderzoek door de Federale Gerechtelijke Politie (FGP) van Brussel werd een groep Albanese criminelen gearresteerd”, aldus het federaal parket. “Zij waren betrokken bij de mensensmokkel naar het Verenigd Koninkrijk. Na een eerste interventie op Belgisch grondgebied werden verschillende verdachten in het buitenland gearresteerd.”

In juli 2018 is de FGP Brussel begonnen met het nauwlettend volgen van de activiteiten van verschillende Albanezen, die ervan verdacht worden clandestien Albanese onderdanen van Brussel naar het Verenigd Koninkrijk over te brengen. Gezien de omvang van de handel en de vermeende vertakkingen in andere Europese landen, waaronder Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, is de strafzaak vervolgens overgenomen door het federaal parket.

Netwerk

Uit de eerste elementen van het onderzoek bleek dat de slachtoffers van Albanië naar België werden gebracht en vervolgens in hotels werden ondergebracht om hun vertrek per vrachtwagen naar het Verenigd Koninkrijk af te wachten.

De Belgische tak van de organisatie bestond uit twee cellen. De instructies voor het vervoer van de slachtoffers werden gegeven vanuit het Verenigd Koninkrijk, waar de vermeende leiders van het netwerk gevestigd waren.

Overlevering verdachten

Op 19 december 2019 kwamen de onderzoekers van FGP Brussel, bijgestaan door hun collega's uit Antwerpen, Halle-Vilvoorde en Bergen, gelijktijdig tussen op zeven verschillende adressen. Tijdens deze operatie zijn zeven verdachten, allen van Albanese nationaliteit, gearresteerd, waarvan er zes werden voorgeleid bij de onderzoeksrechter. Twee personen werden gearresteerd voor nieuwe drugshandelsdelicten. Tijdens de operatie ontdekten onderzoekers cocaïne, een precisieweegschaal en een soort van “boekhouding".

Tegelijkertijd werd, in overleg met de Britse politiediensten, het hoofd van de organisatie in het Verenigd Koninkrijk gearresteerd. Ook zijn vijf andere leden van de organisatie onderschept, waaronder twee verdachten in het Verenigd Koninkrijk, één verdachte in Griekenland, één verdachte in Italië en ten slotte één verdachte in Montenegro. De overlevering van deze verdachten aan België is aan de gang om hen in staat te stellen voor de rechtbank te verschijnen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Justitie, mensensmokkelaar, mensensmokkelaars

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie