| Het parket vraagt aan iedereen om uiterst waakzaam te zijn bij telefonische banktransacties en nooit telefonisch codes door te geven.

Politie waarschuwt voor nieuwe vorm van fraude

© Belga
29/03/2018

Het parket en de politie waarschuwen voor een nieuwe vorm van oplichting waarmee daders via de Digipass, de kaartlezer waarmee je elektronisch kan bankieren, al enkele honderden slachtoffers hebben gemaakt. Het parket vraagt aan iedereen om uiterst waakzaam te zijn bij telefonische banktransacties en nooit telefonisch codes door te geven.

Het gaat om telefonische fraude. “De daders bellen het slachtoffer op en vertellen hen dat ze recht hebben op een premie omdat ze in het verleden werden opgelicht”, zegt Ine Van Wymersch van het Brusselse parket. “Vaak zijn die mensen inderdaad al eens werden opgelicht en de premie waarvan sprake is, bestaat ook echt. Dat wekt enorm veel vertrouwen op bij de slachtoffers.”

Honderd slachtoffers

De oplichters maakten in Brussel al minstens honderd slachtoffers. “De daders zeggen dat ze van een bekende instelling zijn, zoals de Nationale Bank en dat de premie klaar staat om te worden overgeschreven," legt Olivier Bogaert van de federale gerechtelijke politie van Brussel uit.

"Ze vertellen dat ze van de bank een authenticatie nodig hebben via de Digipass. De persoon aan de telefoon zegt dat ze enkel de cijfercombinatie nodig hebben die op de Digipass verschijnt nadat het slachtoffer de pincode heeft ingegeven."

Nog niemand opgepakt

Volgens de politie zijn de daders goed op de hoogte van hun slachtoffers. “Vermoedelijk hebben ze banden met de mensen die hen eerder hebben opgelicht en komen ze zo aan hun gegevens”, aldus Bogaert. Daarnaast kunnen ze via marketingbedrijven ook gewoon lijsten kopen van gegevens van mensen die bijvoorbeeld ouder dan zestig jaar zijn.”

Voorlopig werd er nog niemand opgepakt. Volgens het parket telefoneren de daders vanuit Tunesië, wat het onderzoek er niet makkelijker op maakt.

Het parket vraagt aan iedereen om uiterst waakzaam te zijn bij telefonische banktransacties en nooit telefonisch codes door te geven. “Wie toch slachtoffer is geworden, kan een klacht indienen bij de lokale politie”, zegt Van Wymersch.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Justitie, fraude

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni