Politieman riskeert 18 maanden cel voor corruptie bij schijnhuwelijken

Het Brusselse parket eist een celstraf van 18 maanden met uitstel tegen een politieman van de zone Brussel West. Die zou zich hebben laten omkopen om schijnhuwelijken door de vingers te zien. De zaak kwam aan het licht nadat de wijkagent door een verborgen camera werd gefilmd. De man ontkent dat hij corrupt is en vraagt de vrijspraak.

In september 2015 liet de Franstalige commerciële omroep RTL beelden zien waarop een wijkagent van de politiezone Brussel onderhandelde met een koppel om een schijnhuwelijk door de vingers te zien. De man zou geld hebben gevraagd om diensten te leveren om het schijnhuwelijk geloofwaardiger te maken.

Het parket van Brussel opende op basis van de televisiereportage een onderzoek tegen de wijkagent. Die moest zich vandaag voor de correctionele rechtbank verantwoorden, onder meer op verdenking van passieve corruptie. De man ontkent de tenlasteleggingen en vraagt de vrijspraak. Het parket eist 18 maanden cel met uitstel.

'Troebele rol'

De advocaat van de beklaagde stoort zich vooral aan de manier waarop het onderzoek tot stand is gekomen. “Die video is gemaakt door mensen die een troebele rol hebben in dit dossier”, zegt meester Dimitri de Béco.

“Die mensen hebben zelf vaak gelogen in dit dossier en hebben die beelden pas jaren later overgemaakt aan de politie en aan een tv-zender die de beelden in hun journaal heeft getoond, nog vooraleer er een onderzoek was geopend. Dat is geen serene of normale start van een onderzoek.”

Filmen zonder medeweten

De strafpleiter probeerde vorig jaar om de video te weren uit het dossier omdat die niet rechtsgeldig zou zijn, maar daar ging de rechtbank niet op in. “Iemand filmen zonder zijn medeweten is een strafbaar feit”, aldus de Béco.

“De rechter heeft dat erkend, maar wilde de video toch als bewijsmateriaal gebruiken op het proces vandaag. Op basis van de huidige wetgeving kan dat, maar ik blijf daar een groot probleem mee hebben.”

De beklaagde werkt voorlopig nog steeds bij de politie. “Hij is 55 jaar en heeft een vlekkeloze carrière achter de rug. Hij heeft nog altijd het vertrouwen van zijn oversten. Ik vraag de vrijspraak van mijn cliënt, minstens op grond van twijfel. Ik weet dat die video tegen hem spreekt, maar in de rest van het dossier is er maar weinig objectieve bevestiging gekomen van wat die video doet denken.”

Het vonnis valt eind deze maand.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?