| Relschoppers gooiden stenen in de richting van de politie.

Politievakbond vraagt snelrecht om relschoppers te berechten

JP
© BRUZZ
14/01/2021

ACV reageert bezorgd op het grote aantal verwonde agenten na de rellen van woensdagnacht in Brussel. De christelijke vakbond vraagt het parket om snelrecht te gebruiken zodat de relschoppers hun straf spoedig zullen kennen.

Volgens de politiezone Noord raakten vijftien agenten gewond, waaronder één agente ernstig. Ze raakten vooral gewond doordat relschoppers stenen naar hen gooiden. Een vijftal agenten is getraumatiseerd geraakt. "Ze droegen wel een uitrusting, maar je moet niet onderschatten hoe het is om aan dit soort gevaren te worden blootgesteld," zegt secretaris Joery Dehaes. "Er werden hele straatstenen gegooid, dat is niet mals. Het doet fysiek pijn, maar psychisch ook."

Dehaes merkt op dat geweld tegen de politie geen uitzondering meer is. "Wat de aanleiding is, lijkt er niet toe te doen. Elke reden is genoeg voor bepaalde mensen om op straat te komen. Black Lives Matter, Blankenberge, Anderlecht en nu dit. Het is erg voor de familie die een vreedzame manifestatie wilde houden. Dit geweld heeft niets meer te maken de initiële aanleiding voor de samenkomst. Deze mensen moet je hard aanpakken. Dit is ontoelaatbaar."

Snelle sanctie

Er zijn meer dan honderd mensen opgepakt. ACV hoopt dat er voor hen snel een sanctie zal volgen. "Een snelrechtprocedure zou goed zijn. Dat is ook onze vraag in het grotere debat over geweld tegen de politie. We willen dat mensen onmiddellijk na de feiten verantwoordelijk kunnen worden gesteld voor wat ze hebben gedaan." In november werd de drempel voor snelrecht verlaagd van geweld waardoor een agent vier maanden niet kan werken naar één dag. Op dit moment is nog niet bekend hoeveel agenten arbeidsgeschikt zijn en voor hoe lang.

Het stoort Dehaes tot slot dat advocaat Alexis Deswaef tijdens de manifestatie zei dat er een groot probleem bestaat van racisme bij de politie en dat de politie de jongen geen hulp heeft geboden. "Moest hij dat doen in een rechtszaak, dan begrijp ik het. Maar op het moment van de manifestatie hitst hij de mensen op op basis van halve waarheden of halve leugens. Ik begrijp dat de familie met vragen zit. Maar Comité P onderzoekt de zaak en er zijn beelden opgevraagd," besluit Dehaes.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek , Sint-Joost-ten-Node , Justitie , ACV , ACV Politie , politie , rellen , justice pour ibrahima

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni