Proces 22 maart: Partijen kunnen dossier inkijken, onderzoek nog niet afgerond

© PhotoNews

De burgerlijke partijen en de advocaten van de verschillende verdachten kunnen binnenkort het dossier over de aanslagen van 22 maart 2016 inkijken. Het onderzoek zelf is evenwel nog niet afgerond, een aantal pistes wordt nog onderzocht. De kans dat het nog in 2019 tot een proces komt, lijkt dan ook klein, aangezien alle partijen voor de raadkamer nog bijkomend onderzoek kunnen vragen. Bovendien is er nog steeds geen gebouw gevonden waar het assisenproces zou kunnen plaatsvinden.

Op dinsdag 22 maart 2016 iets voor 08.00 uur bliezen twee zelfmoordterroristen zichzelf op in de vertrekhal van de luchthaven Brussels Airport. Een uur later ontplofte op een tiental kilometer van de luchthaven nog een bom. Dit keer in het Brusselse metrostation van Maalbeek, vlakbij de Europese wijk.

Bij de twee aanslagen vielen 32 doden, honderden mensen raakten gewond. In de loop van het onderzoek werden al tien verdachten geïdentificeerd en in verdenking gesteld. Het gaat om Mohamed Abrini, Osama Krayem, de broers Smaïl en Ibrahim Farisi, Hervé Bayingana Muhirwa, Bilal El Makhoukhi, Ali El Haddad Asufi, Youssef El Ajmi, Brahim Tabich en Sofien Ayari.

Allemaal zouden ze in meer of mindere mate betrokken zijn geweest bij de voorbereiding en uitvoering van de aanslagen. In oktober 2017 en april 2018 kregen de burgerlijke partijen al uitleg over de stand van zaken van het onderzoek. In de nabije toekomst kunnen ze ook zelf het hele dossier gaan inkijken. Dat meldt La Dernière Heure en het nieuws wordt bevestigd door het federaal parket.

Aanslagen Brussel

Op de luchthaven van Zaventem ontploften op 22 maart 2016 twee bommen. Ook in metrostation Maalbeek was er een explosie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?