| Wie kent Smaïl Farisi?

Proces aanslagen Parijs: 'Farisi is niet radicaal maar gokt, drinkt en is biseksueel'

© Belga
13/05/2022

Op het proces over het Belgische luik van het onderzoek naar de aanslagen van 13 november 2015 in Parijs, is vrijdagvoormiddag de verdediging van Smaïl Farisi aan het woord gekomen. Die heeft met klem de vrijspraak van de 36-jarige man gevraagd en heeft daarvoor een resem argumenten opgesomd. Bovendien is de strafvordering tegen Farisi onontvankelijk, pleitten Sébastien Courtoy en Michel Degrève.

Het federaal parket had tegen Smaïl Farisi een gevangenisstraf van twee jaar met probatie-uitstel gevorderd omdat hij zijn flat aan de Kazernestraat in Etterbeek ter beschikking had gesteld van Ibrahim El Bakraoui, een van de spilfiguren van de aanslagen in Parijs en Brussel. Ibrahim El Bakraoui kon er zich maandenlang schuilhouden, net als zijn broer Khalid El Bakraoui en de Zweedse terreurverdachte Ossama Krayem, zelfs tot aan de aanslagen van 22 maart 2016 in Brussel. Om die reden wordt Smail Farisi ook vervolgd in het dossier van de aanslagen in Brussel.

Zijn advocaten herhaalden vrijdag het argument dat ze aan het begin van het proces ook al hadden aangehaald, namelijk dat beide dossiers zodanig gelinkt zijn dat ze niet apart konden behandeld worden.

"Twee belangrijke verdachten in het dossier van de aanslagen in Parijs, Ossama Krayem en Ali El Haddad Asufi, hebben herhaaldelijk verklaard dat Smaïl Farisi van niets op de hoogte was," klonk het. "Het federaal parket heeft er alles aan gedaan om ervoor te zorgen dat zij hier niet konden komen getuigen. Dat is een schending van onze rechten van verdediging."

Verklaring politieman

Ook de politieman die de leiding had van het onderzoek naar de aanslagen van Brussel had bij een verhoor verklaard dat Smaïl Farisi op geen enkele manier betrokken was bij de voorbereiding van de aanslagen, aldus de verdediging.

"Diezelfde politieman heeft ook verklaard dat er in de flat in Etterbeek geen enkel spoor was gevonden dat daar de aanslagen waren voorbereid," pleitte Courtoy. "Dat klopt ook, daar is geen TATP gemaakt, daar zijn geen afscheidsvideo's opgenomen, er is vanuit die flat geen contact opgenomen met Syrië."

"Ibrahim El Bakraoui is ook enkel per toeval in die flat terechtgekomen," ging Courtoy verder. "Ibrahim El Bakraoui zat verscholen in Verviers, in de woning van de broer van Mohammed Bakkali, die in Parijs terechtstaat voor zijn rol in de aanslagen. Toen die broer plots terugkwam uit Marokko moest El Bakraoui in allerijl op zoek naar een andere schuilplaats. Het is Ali El Haddad Asufi die per toeval Smail Farisi tegen het lijf loopt en hem naar zijn flat vraagt."

Radicalisering verbergen

De El Bakraoui's, die bijzonder argwanend waren, hadden geen enkele reden om Farisi in vertrouwen te nemen en hebben er alles aan gedaan om te verbergen dat ze geradicaliseerd waren, aldus nog de verdediging: "Ze hadden hun baard afgeschoren, en droegen westerse kledij. En zelfs als Smail Farisi wist dat ze geradicaliseerd waren, bewijst dat niet dat hij wist van hun terreurplannen. Integendeel, als hij had geweten van hun terreurplannen, zou hij hen nooit hebben laten onderduiken in een buurt die volhangt met bewakingscamera's."

Tenslotte heeft Smail Farisi absoluut niet het profiel van een geradicaliseerde moslim, pleitte Courtoy: "Hij heeft nooit IS-propaganda bekeken, heeft geen contacten op Facebook met jihadisten, kent niemand die naar Syrië is vertrokken. Hij is biseksueel, zijn partner is geen moslima, hij drinkt en gokt."

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni