Proces Joods Museum: 'Bewijs dat Nemmouche onschuldig is'

Mehdi Nemmouche, de hoofdverdachte van de aanslag op het Joods Museum in Brussel (archiefbeeld).
Updated: 07-01-2019 - 17:32

Een jury van acht zal oordelen over Mehdi Nemmouche en Nacer Bendrer, de twee verdachten van de aanslag op het Joods museum in Brussel. Die eiste in mei 2014 vier dodelijke slachtoffers. De advocaat van Nemmouche pleit onschuldig.

Het proces gaat donderdag van start met de voorlezing van de akte van beschuldiging door het openbaar ministerie en zal tot einde februari duren. De aanslag op het Joods Museum op 24 mei 2014 eiste vier mensenlevens: het Israëlische koppel Emanuel en Miriam Riva, en museummedewerkers Dominique Sabrier en Alexandre Strens.

'Bewijs van onschuld'

Volgens advocaat Sébastien Courtoy is verdachte Mehdi Nemmouche wel betrokken bij de aanslag, maar was hij niet de schutter. "Er zijn harde bewijzen voor zijn onschuld," zegt Courtoy aan VTM Nieuws. "Het federaal parket schildert hem af als een monster, maar dat is niet correct."

"De magistraten en advocaten zullen aan de jury duidelijk moeten uitleggen dat het proces pas nu begint", zei meester Henri Laquay, een andere advocaat van Nemmouche.

"Ze moeten abstractie maken van alles wat ze tot nu toe gehoord of gelezen hebben in de media, want ze kennen nog geen kwart van een tiende van het dossier. Bovendien is er in de pers heel wat verdraaid, ook al is dat niet altijd de fout van de pers zelf."

Twee verdachten

Een week na de aanslag werd met Nemmouche in Marseille een eerste verdachte opgepakt. Hij was onder meer in het bezit van wapens die sterk leken op degene die gebruikt waren bij de aanslag: munitie en een vlag van terreurgroep IS. Nemmouche heeft tot op heden nog geen enkele verklaring afgelegd tegenover de Belgische speurders.

In de loop van het onderzoek werden nog twee andere verdachten onder aanhoudingsbevel geplaatst, Nacer Bendrer en Mounir Atallah. Die laatste werd buiten vervolging gesteld.

Vijf weken

Het Brusselse assisenhof trekt vijf weken uit om de twee beschuldigden en alle getuigen te verhoren in het proces. De laatste getuigenverhoren zouden op 12 februari plaatsvinden, waarna de pleidooien en het beraad van de jury kunnen starten.

'Hoop op uitleg'

De moeder van Alexandre Strens, een van de slachtoffers van de aanslag op het Joods Museum, hoopt dat hoofdverdachte Mehdi Nemmouche op het assisenproces uitleg geeft over zijn daden, zijn handlangers en zijn beweegredenen. Dat heeft haar advocaat, meester Christian Dalne, verklaard.

Volgens de advocaat van het Joods Museum, meester Adrien Masset, was een proces voor een correctionele rechtbank veel sneller verlopen maar meester Dalne is van mening dat een assisenproces de meest logische procedure was: "Als we voor dit soort feiten al geen assisenproces zouden organiseren, wanneer dan wel?"

Het proces zal voor de juryleden wel een emotionele druk betekenen, aldus nog meester Masset: "Terrorisme slaat op een blinde wijze toe. Iedereen zal zich in de plaats kunnen stellen van de slachtoffers die slechts één fout begingen, op het verkeerde moment op de verkeerde plaats zijn en, voor sommigen van hen, de verkeerde geloofsovertuiging hebben."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?