Proces over aanslagen in Brussel in maart 2016 start op 10 oktober 2022

© Belgaimage
| De herdenkingsplechtigheid in metrostatrion Maalbeek op 22 maart 2021, precies 5 jaar na de aanslagen van 22 maart 2016.

Het proces over de aanslagen in Brussel op 22 maart 2016 start op 10 oktober 2022. Dat heeft het Brusselse hof van beroep woensdagavond bevestigd.

Bij de dubbele jihadistische aanslag, eerst op de luchthaven van Zaventem en daarna in het metrostation van Maalbeek, kwamen in totaal 32 mensen om het leven. Er vielen meer dan 340 gewonden. "Op 8 december 2021 heeft Laurence Massart, de eerste voorzitter van het hof van beroep in Brussel, de openingszitting van het hof van assisen in Brussel met de verdachten in het proces van de aanslagen op 22 maart 2016 vastgelegd op 10 oktober 2022 om 9 uur," zei woordvoerster Anne Leclercq van het Brusselse hof van beroep woensdagavond.

Op maandag 12 september 2022 zal een voorbereidende zitting worden gehouden om de lijst van getuigen op te stellen die tijdens het proces zullen worden opgeroepen, aldus nog Leclercq. "Die zitting zal worden geleid door de voorzitter van het hof van assisen, zonder bijzittende rechters maar met de betrokken partijen."

Op maandag 10 oktober 2022 om 9 uur wordt de jury samengesteld. Daarvoor wordt een groot aantal mensen opgeroepen. Er moeten namelijk 36 juryleden worden gekozen, van wie 12 effectieve en 24 plaatsvervangers. Zij zullen elke dag van het proces, dat tussen zes en negen maanden zou duren, aanwezig moeten zijn.

De hoorzitting over de grond van de zaak begint op donderdag 13 oktober 2022 om 9 uur. Laurence Massart wordt de voorzitter van het hof van assisen tijdens het proces. "Door de uitzonderlijke materiële omstandigheden van het proces en om de gewone assisenzaal in het Justitiepaleis aan het Poelaertplein vrij te houden voor eventuele andere dringende processen, zal het proces over de aanslagen in Brussel plaatsvinden op de Justitia-site," aldus de woordvoerster. Dat nieuwe gerechtsgebouw, gevestigd in de voormalige Navo-gebouwen aan de Bourgetlaan in Haren, is de afgelopen maanden al gebruikt door de raadkamer en de kamer van inbeschuldigingstelling voor het proces over de aanslagen.

310 slachtoffers

Op 17 september dit jaar verwees de kamer van inbeschuldigingstelling tien verdachten naar het hof van assisen in verband met de aanslagen. Het gaat om Salah Abdeslam, Oussama Atar, Mohamed Abrini, Sofien Ayari, Osama Krayem, Ali El Haddad Asufi, Bilal El Makhoukhi, Hervé Bayingana Muhirwa, en de broers Smail en Ibrahim Farisi.

Zij worden beschuldigd van deelname aan de activiteiten van een terreurgroep en van poging tot moord en moord in een terroristische context. Sommigen moeten zich enkel verantwoorden voor deelname aan de activiteiten van een terreurgroep. Momenteel hebben al 960 mensen zich burgerlijke partij gesteld, onder wie slachtoffers, slachtofferverenigingen en familieleden van overledenen. Ongeveer 310 mensen hebben zich aangemeld als benadeelde partij. Op 22 maart 2016 was Brussel het doelwit van aanslagen op Brussels Airport in Zaventem en in het metrostation Maalbeek. Behalve de drie zelfmoordenaars kwamen 32 mensen om het leven en raakten er 340 gewond.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?