Proces over gruwelmoord op ULB-student begint woensdag

© Wikimedia

Het proces tegen Vincent De Bruycker en Denis Nikolovska begint woensdag voor het hof van assisen van Brussel met de samenstelling van de jury. Het eigenlijke proces gaat maandag van start. De twee mannen worden ervan beschuldigd een student van de Brusselse universiteit ULB opzettelijk en met voorbedachtheid om het leven te hebben gebracht. Daarna sneden ze het lichaam in stukken. Delen van het lichaam werden bij Wemmel teruggevonden.

Het slachtoffer, een 22-jarige rechtenstudent die de Albanese nationaliteit had en wiens voornaam Xhuliano was, woonde in Vorst. Begin juni 2015 signaleerden verwanten dat hij verdwenen was, en de federale politie verspreidde een opsporingsbericht.

Op 9 juni 2015 ontdekten gemeentearbeiders de romp van een lichaam bij Wemmel. Een tatoeage op de romp kwam overeen met een tatoeage die in het opsporingsbericht beschreven was. Bijgevolg begreep de politie al vlug dat het om Xhuliano ging. Andere lichaamsdelen van het slachtoffer werden later teruggevonden, op andere plaatsen in Vlaams-Brabant en in Brussel.

Telefonieonderzoek leidde de speurders naar Vincent De Bruycker, een vriend van het slachtoffer. Die werd op 25 juni 2015 opgepakt. Denis Nikolovska gaf zichzelf in juli van dat jaar ook bij de politie aan.

Het onderzoek wees uit dat de twee mannen de moord verscheidene dagen op voorhand hadden beraamd. Ze hadden immers een machete, een decoupeerzaag, een dekzeil en verf gekocht om het lichaam te versnijden en het appartement in de Léon Fourezstraat in Koekelberg, waar de moord gepleegd werd, te herschilderen. Volgens de speurders gebeurde de misdaad in de nacht van 6 op 7 juni 2015 en hield het motief verband met een trafiek in cannabis.

De twee beschuldigden legden bekentenissen af, maar elk van beiden ontkent de slag te hebben toegebracht die de dood van de student veroorzaakte.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?