Proces van ex-volksvertegenwoordiger Christian Van Eyken van start

© De Redactie
| Christian Van Eyken is ook voormalig burgemeester van Linkebeek.

Voor het hof van beroep van Brussel opent maandag om 14 uur het proces van Christian Van Eyken en Sylvia B. Het voormalig Franstalig lid van het Vlaams Parlement en zijn vrouw worden beschuldigd van moord. Ze worden ervan verdacht Marc Dellea, de partner van Sylvia B., te hebben vermoord in zijn huis in Laken in juli 2014.

De beklaagden hebben altijd elke betrokkenheid bij zijn dood betwist. In eerste aanleg, in september 2019, oordeelde de correctionele rechtbank hen schuldig en sprak voor beide een gevangenisstraf van 23 jaar uit. Er zijn negen zittingen voorzien.

Het echtpaar Van Eyken wordt ervan beschuldigd Marc Dellea, de toenmalige man van Sylvia B., met voorbedachten rade te hebben vermoord. De 45-jarige Dellea werd op 8 juli 2014 gedood door een kogel in het hoofd bij hem thuis, in de Mutsaardlaan in Laken. Het onderzoek van het Brusselse parket leidde naar Sylvia B. en Christian Van Eyken, haar baas en minnaar. Sylvia B. was zijn parlementaire medewerker toen hij voor de UF (Union des Francophones) in het Vlaams Parlement zetelde.

De beklaagden hadden in de rechtbank volgehouden dat Marc Dellea op de hoogte was van hun liefdesrelatie en dat hij bereid was te scheiden van Sylvia B., maar volgens het openbaar ministerie en de burgerlijke partij was er niets dat daar op wees.

Marc Dellea - Christian Van Eyken - Sylvia B.

Christian Van Eyken en Sylvia B. waren de laatsten die Marc Dellea levend zagen. Ze waren op 6 juli 2014 naar zijn appartement in Laken, waar Sylvia B. nog woonde, vertrokken. Ze brachten er de hele avond door tot Marc Dellea er rond 23.00 uur aankwam. Volgens de beelden van de bewakingscamera verlieten de verdachten het appartement enkele uren later, op 7 juli rond 02.00 uur. Die beelden laten zien dat nadien niemand het appartement binnenkwam of verliet tot de volgende dag het levenloze lichaam van Marc Dellea werd ontdekt.

De geliefden, die later huwden, hebben altijd elke betrokkenheid bij de dood van Marc Dellea ontkend, maar de correctionele rechtbank van Brussel bevond hen schuldig aan moord en veroordeelde hen tot 23 jaar gevangenisstraf. Tegen die uitspraak tekenden ze beroep aan.

In het vonnis stelde de rechtbank dat het voor een persoon onmogelijk was om het huis van Marc Dellea binnen te komen door een raam, via een spleet aan het vliegenraam, zoals de verdediging van de beklaagden had aangevoerd. "Het onderzoek toonde ook dat niemand zo in conflict leefde om het slachtoffer van het leven te willen beroven. Aan de andere kant was er een manifest geschil tussen de beklaagden en het slachtoffer die ze behandelden als varken, monster en lul", zei de rechtbank.

Vals diploma

Maandag wordt nog een ander dossier van de verdachten door het hof behandeld. Christian Van Eyken wordt beschuldigd van het vervalsen van het diploma van Sylvia B. Hij wordt ervan verdacht het document te hebben aangepast zodat ze een hoger salaris kan ontvangen toen ze zijn parlementaire medewerker was.

In eerste instantie had Sylvia B. verklaard dat zij alleen haar diploma had vervalst en Christian Van Eyken ontkende haar te hebben geholpen. Niettemin waren ze allebei schuldig bevonden en konden ze genieten van strafopschorting. Christian Van Eyken ging daartegen in beroep.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?