1749 BEELD Adil 2

Raadkamer buigt zich op 9 januari over dood Adil

© Belga
05/09/2023

De Brusselse raadkamer zal zich op 9 januari buigen over het dossier rond het overlijden van de negentienjarige Adil. Hij kwam op 10 april 2020 in Anderlecht om het leven bij een aanrijding met een politiewagen. Het Brusselse parket kondigde in november 2020 aan dat het de buitenvervolgingstelling zou vragen voor de drie agenten die bij het ongeval betrokken waren, tot groot ongenoegen van de familie van de jongeman.

De negentienjarige Adil kwam om het leven bij een achtervolging die rond 21 uur begonnen was toen de politie twee bromfietsen wilde controleren die aan een hoge snelheid door Anderlecht reden.

Een van die bromfietsen, bestuurd door Adil, nam de vlucht via het Dokter De Meersmanstraat, waar paaltjes voor de politie de weg versperden. Een andere politieploeg, die in versterking was opgeroepen, kwam de bromfietser tegemoet op de Nijverheidskaai. Volgens het parket reed de bromfietser achter een bestelwagen maar toen de bestelwagen het politievoertuig kruiste, kwam de bromfietser vanachter de bestelwagen tevoorschijn en raakte hij de linkervoorzijde van het politievoertuig frontaal.

Uitstel proces na bijkomend onderzoek

De politiewagen zou tussen de 17 en 25 kilometer per uur hebben gereden, terwijl Adil tussen de 57,6 en 70,4 kilometer per uur zou hebben gereden en zijn valhelm niet correct zou hebben gedragen. Het is op basis van die elementen dat het parket de buitenvervolgingstelling besloot te vragen voor de betrokken agenten.

De familie van de jongeman was het niet eens met die zienswijze en dringt aan op een proces voor de correctionele rechtbank.

Het dossier had in mei al behandeld moeten worden door de raadkamer, maar toen raakte bekend dat een van de betrokken politiemensen zich racistisch zou hebben uitgelaten, waarop bijkomend onderzoek werd bevolen. De verschillende partijen krijgen nu tot 9 januari de tijd om hun conclusies uit te wisselen voor de Brusselse raadkamer zich over de zaak buigt. Die zal uiteindelijk bepalen of de betrokken politiemensen zich voor de rechter moeten verantwoorden.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni