Mohamed Abrini heeft toegegeven de "man met het hoedje"' te zijn van de bomaanslag op Brussels Airport.

Raadkamer verlengt voorlopige hechtenis van Abrini, Krayem en El Makhoukhi

© Belga
27/04/2018

De Brusselse raadkamer heeft donderdag de voorlopige hechtenis van Mohamed Abrini, beter bekend als de "man met het hoedje", Ossama Krayem en Bilal El Makhoukhi met twee maanden verlengd in het onderzoek naar de aanslagen in Brussel van 22 maart 2016. Dat meldt het federaal parket. Als de drie in beroep gaan tegen die beslissing, moeten ze binnen de 15 dagen voor de kamer van inbeschuldigingstelling verschijnen.

Mohamed Abrini (32) werd op 8 april 2016 opgepakt in Anderlecht, een tweetal weken na de aanslagen van 22 maart in Zaventem en Brussel, maar werd al gezocht sinds de aanslagen in Parijs op 13 november, onder meer omdat hij twee dagen voor de aanslagen samen met Salah Abdeslam werd gefilmd in een tankstation op de snelweg naar Parijs.

Abrini bekende dat hij de "man met het hoedje" is, die gefilmd werd op bewakingsbeelden van de luchthaven van Zaventem kort voor zijn twee mededaders zich opbliezen.

De Syrische Zweed Ossama Krayem (24) werd ook op 8 april opgepakt. Hij werd gefilmd in metrostation Pétillon kort voor de aanslag in Maalbeek, toen hij vluchtig enkele woorden wisselde met Khalid El Bakraoui.

De man, die ook bekendstond onder de valse Syrische identiteit "Naïm Al Hamed", had zich ook in de metro moeten opblazen maar krabbelde terug en goot zijn lading TATP in het toilet van de flat in Etterbeek waar hij zich met Khalid El Bakraoui had schuilgehouden. Samen met Abrini en Krayem werd op 8 april in Laken ook Bilal El Makhoukhi (28) opgepakt.

El Makhoukhi werd in 2015 nog veroordeeld tijdens het Sharia4Belgium-proces, omdat hij hand-en-spandiensten aan terroristische organisaties zou verleend hebben. Hij zou een rol gespeeld hebben bij de voorbereiding van de aanslagen, maar ontkent dat met klem. De man zou herhaaldelijk in het appartement in de Max Roosstraat geweest zijn in de weken voor 22 maart, maar was er zich naar eigen zeggen niet van bewust dat er een aanslag werd voorbereid.

Bilal El Makhoukhi wordt ook in verband gebracht met het appartement in de Kazernelaan. Zijn DNA werd immers aangetroffen op een lege verpakking van batterijen die in de flat lag. Vermoed wordt dat die batterijen gebruikt werden bij de aanmaak van de bommen die op de luchthaven Brussels Airport ontploften. In het audio-testament van Ibrahim El Bakraoui, dat teruggevonden werd op een laptop die in de buurt van het safehouse in de Max Roosstraat in Schaarbeek werd aangetroffen, vermeldt El Bakraoui ook de naam "Abou Imran", wat dan weer de naam zou zijn die Bilal El Makhoukhi gebruikte toen hij in 2012 in Syrië verbleef.

De speurders vermoeden bovendien dat het de bedoeling was dat El Makhoukhi na de aanslagen de wapens van de terreurcel zou bijhouden en doorgeven aan andere kandidaat-terroristen. Die wapens zijn vandaag nog altijd spoorloos.

Een dag voor de aanslagen contacteerde een van de kamikazes, Najim Laachraoui, met een audioboodschap emir Abou Ahmed in Syrië. Hij zegt daarin dat hij aan broeder "Abou Imran" heeft laten weten hoe hij Ahmed moet contacteren en dat "Imran" zal vertellen waar de wapens te vinden zijn. Tijdens zijn verhoren lachte El Makhoukhi weg dat hij die "Imran" is.

Aanslagen Brussel 2016

Op de luchthaven van Zaventem ontploften op 22 maart 2016 twee bommen. Ook in metrostation Maalbeek was er een explosie. Op 12 september ging het proces, dat 9 maanden zal duren, van start in Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Justitie , Aanslagen Brussel 2016 , Mohammed Abrini , Krayem , El Makhoukhi

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni