Regering vult databank tegen terreur te ruim in

© Wikipedia
| Archiefbeeld

De privacycommissie doet dinsdag zijn beklag in De Standaard en De Tijd. De gedeelde databank over 'Foreign Terrorist Fighters' is hét kruispunt voor Belgische terreurbestrijders. Ze is gegroeid uit de opvolging van de Syriëstrijders en bevat in de eerste plaats data van (mogelijke) terroristen met jihadistische motieven.

De regering werkt volop aan een uitbreiding. Niet alleen de namen van wie naar een jihadistische conflictzone is getrokken, of dat heeft geprobeerd, komen erin. Ook gegevens over 'homegrown' terroristen moeten er deel van uitmaken.

Voor die laatste uitbreiding hebben minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en minister van Justitie Koen Geens (CD&V) koninklijke besluiten opgesteld, wat betekent dat ze niet langs het parlement passeren. De Privacycommissie vindt dat de uitbreiding te ver gaat.

"De dreiging die uitgaat van jihadistisch terrorisme, is voor iedereen duidelijk. Maar met deze veranderingen dreigt men zo'n breed net uit te gooien dat mensen on­terecht worden meegesleurd", zegt voorzitter Willem Debeuckelaere.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?