Relschopper coronamars 21 november veroordeeld tot één jaar cel met uitstel

© KVDP/BRUZZ
| Rellen tijdens de betoging van de coronamars van 21 november 2021.

Een 37-jarige man uit Celles in de provincie Namen is dinsdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van één jaar met probatie-uitstel omdat hij betrokken was bij de rellen die de coronamars op 21 november 2021 ontsierden. De man gooide tijdens die onlusten met een steen naar de politie.

De manifestatie "Samen voor Vrijheid" tegen de invoering van de coronapas trok op 21 november zowat 35.000 deelnemers. Het grootste deel van hen betoogde in alle rust, maar in de marge van de optocht kwam het tot zware rellen.

De politie moest geregeld het waterkanon en traangas inzetten, nadat betogers met vuurwerk of andere projectielen hadden gegooid naar de politie. Daarnaast werden hier en daar containers, vuilnisbakken en paletten in brand gestoken.

Na de rellen verspreidden politie en parket verschillende opsporingsberichten met beelden van een aantal relschoppers. De dertiger uit Celles herkende zich op die beelden en gaf zichzelf aan bij de politie. Op de beelden was immers te zien hoe hij met een steen naar de politie had gegooid, en hoe een politieman die steen ternauwernood kon ontwijken.

De man was in het verleden al herhaaldelijk in aanraking gekomen met de politie en werd in 2007 veroordeeld voor weerspannigheid. Zijn advocate wees erop dat hij sindsdien niet meer in aanraking was geweest met het gerecht en pleitte voor een autonome probatiestraf of een straf met probatie-uitstel.

De rechtbank legde de man uiteindelijk een gevangenisstraf van één jaar op, met probatie-uitstel. Eén van de voorwaarden voor dat uitstel is dat de man een cursus agressiebeheersing zou volgen.

De Brusselse lokale politie had een voorlopige materiële schadevergoeding van 1 euro en een morele schadevergoeding van 2.000 euro gevraagd, maar volgens de rechtbank was het schadedossier nog niet volledig en kon er over de schadevergoedingen dus nog geen uitspraak gedaan worden.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?