Bilal El Makhoukhi, beschuldigde op het assisenproces van de aanslagen in Brussel van 22 maart 2016 op Brussels Airport en metro Maalbeek

| Bilal El Makhoukhi, beschuldigde op het assisenproces van de aanslagen in Brussel van 22 maart 2016 op Brussels Airport en metro Maalbeek.

Proces aanslagen

Parket vraagt El Makhoukhi en Bayingana Muhirwa te veroordelen als mededaders

© Belga
05/06/2023
Updated: 05/06/2023 14.11u

Het federaal parket heeft op het proces van de aanslagen gevraagd om zowel Bilal El Makhoukhi als Hervé Bayingana Muhirwa te veroordelen als mededader van een terroristische moord. In zijn requisitoir zei procureur Bernard Michel dat ze essentiële hulp hadden aangeboden bij de uitvoering van de aanslagen.

13.16 uur: OM: El Makhoukhi werd "conciërge" van groep, "chef vertegenwoordiging IS in België"

Beschuldigde Bilal El Makhoukhi bleef na de aanslagen van 22 maart 2016 over als de "chef vertegenwoordiging van IS in België", nadat verschillende leidersfiguren zich hadden opgeblazen. Hij werd de "secretaris, conciërge, bewaker", zei het federaal parket maandag in zijn requisitoir. Het parket vroeg hem te veroordelen als lid van een terroristische organisatie en mededader aan terroristische moord en poging tot moord.

Procureur Bernard Michel haalde in zijn requisitoir verschillende punten aan om te argumenteren waarom El Makhoukhi lid was van een terroristische organisatie. Een ervan was zijn nauwe band met Najim Laachraoui, een "vriend en wapenbroeder" met wie hij in Syrië zat, en voor wie hij een vertrouwensfiguur moest geweest zijn.

Het parket voerde ook aan dat El Makhoukhi optrad als logistieker voor de cel, op wie ze konden vertrouwen. Michel schetste een vergadering in het safehouse in de Max Roosstraat in Schaarbeek, waarbij naast Laachraoui en de broers-El Bakraoui ook El Makhoukhi aanwezig moet geweest zijn. De opdrachten werden er verdeeld.

El Makhoukhi kreeg de opdracht om de wapens te verbergen van de terreurcel, zodat die konden dienen voor een volgende groep. Maar de procureur zei dat zijn opdrachten zich daartoe niet beperkten. Uit een andere audioboodschap blijkt dat hij ook moet fungeren als contactpersoon van de emir in Syrië, Oussama Atar.

"Bilal El Makhoukhi wordt de chef van de vertegenwoordiging van IS in Syrië. Van zij die niet moesten sterven, bleef hij de belangrijkste. Hij was de secretaris, de conciërge, de bewaker. Hij moest het voortbestaan van de groep garanderen. Daarna wou hij de strijd voortzetten in Syrië", zei de procureur.

De procureur besloot dat El Makhoukhi zich ook schuldig maakte aan moord en poging tot moord in een terroristische context. "Hij heeft bij de daders de intentie versterkt om tot het einde te gaan", aldus Michel.

13.14 uur: parket vraagt om Hervé Bayingana Muhirwa te veroordelen als mededader terroristische moord

Het openbaar ministerie heeft maandag op het proces van de aanslagen van 22 maart 2016 gevraagd om Hervé Bayingana Muhirwa te veroordelen als mededader van moord en terroristische moord. Net als de andere beschuldigden die al aan bod zijn gekomen tijdens het requisitoir bood hij volgens het OM essentiële bij de uitvoering van de aanslagen.

Volgens het OM heeft Hervé Bayingana Muhirwa met kennis van zaken de groep hulp geboden voor en na de aanslagen. "De aanslagen van Parijs hadden al plaatsgevonden, ze wisten waartoe de groep in staat was", aldus procureur Paule Somers.

Volgens het OM zag de groep het appartement van Hervé Bayingana Muhirwa in de Tivolistraat als een plan B, voor als er iets zou mislopen bij de aanslagen. "Door voor en na de aanslagen Osama Krayem en Mohamed Abrini onderdak te bieden in zijn appartement versterkte de beschuldigde het dodelijke plan van de groep."

Volgens het OM was het ook Hervé Bayingana Muhirwa die Bilal El Makhoukhi die hielp bij het wegvoeren van de wapens op 21 maart 2016. Ook dat is volgens de procureurs een vorm van essentiële hulp.

10.57 uur: Parket vraagt veroordeling van Bilal El Makhoukhi als mededader terroristische moord

Volgens het OM heeft El Makhoukhi, die volgens het OM ook veroordeeld moet worden voor lidmaatschap aan een terroristische organisatie, met zijn hulp de groep aangemoedigd om over te gaan tot de daad.

Hij haalde op 21 maart de wapens van de cel op in de Max Roosstraat en werd de contactpersoon van Oussama Atar, om de wapens en het geld van de groep op een later moment door te geven aan andere terroristen die een aanslag wilden plegen.

"Hij heeft bij de daders de intentie versterkt om tot het einde te gaan", aldus Michel. "Hij heeft de TATP geroken, de reistassen gezien in de hal en heeft er bewust voor gekozen om niet meer te weten te komen. Door de wapens op te halen wist hij dat de stad verscheurd zou worden door gewelddadige daden, en hij kiest ervoor om op restaurant te gaan."

Het parket spreekt zich normaal vandaag ook uit over Hervé Bayingana Muhirwa. Dinsdag tot slot bespreekt het parket de rol van de broers-Farisi.

Waarschijnlijk beginnen in de namiddag de pleidooien van de advocaten van de burgerlijke partijen. Vanaf 15 juni is het normaal gezien aan de verdediging.

Aanslagen Brussel 2016

Op de luchthaven van Zaventem ontploften op 22 maart 2016 twee bommen. Ook in metrostation Maalbeek was er een explosie. Op 12 september ging het proces, dat 9 maanden zal duren, van start in Brussel.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni