Salah Abdeslam bij 20 verdachten voor Frans assisenhof

© Belga
16/03/2020

De Franse onderzoeksrechters verwezen twintig verdachten door naar het hof van assisen verwezen voor de aanslagen van 13 november 2015 in Parijs. Ook Salah Abdeslam, de enige nog levende dader, is daarbij.

Onder de verdachten die voor assisen moeten verschijnen, is dus de Frans-Belgische Abdeslam en zes anderen tegen wie een internationaal aanhoudingsbevel is uitgevaardigd zoals de Belg Oussama Atar en de broers Clain. Die drie laatsten zijn vermoedelijk dood.

In totaal zijn veertien verdachten in handen van de Franse of Belgische justitie. Elf daarvan zitten in voorlopige hechtenis of staan onder gerechtelijk toezicht. Zes van de twintig worden nog opgespoord. Ahmed Dahmani wordt in Turkije vastgehouden. Van de vijf anderen wordt vermoed dat ze zijn omgekomen in Irak of Syrië, maar aangezien daar geen duidelijkheid over bestaat, worden ze ook vervolgd.

Abdeslam en Atar

Abdeslam zit al bijna 4 jaar in een Franse cel. Hij zal terechtstaan voor onder meer moorden en moordpogingen, "in een georganiseerde bende en met betrekking tot een terroristische onderneming".

De Belg Oussama Atar, die ervan verdacht wordt vanuit Syrië de aanslagen te hebben gepland, wordt berecht voor "het leiden van een terroristische organisatie". Hij werd nooit gevat. De inlichtingendiensten vermoeden dat hij is overleden.

Op 13 november 2015 pleegden drie commando's van negen mannen aanslagen op verschillende plekken in de Franse hoofdstad. Op 22 maart 2016 sloeg de terreurcel achter die aanslagen ook toe op de luchthaven van Zaventem en in de metro in Brussel. Bij de aanslagen in Parijs vielen 130 doden, bij die in België 32.

Start in januari 2021

De rechters verwezen ook verschillende vermoedelijke leden van de Frans-Belgische jihadistische cel voor medeplichtigheid aan de aanslagen naar assisen: Sofien Ayari, Osama Krayem, Mohamed Abrini en Mohamed Bakkali.

Het proces moet starten in januari 2021 en zes maanden duren. In het historische justitiepaleis in Parijs zijn al werkzaamheden gestart om een zaal te bouwen die groot genoeg is voor het proces en voldoende kan worden beveiligd. Er worden immers ook meer dan 1.750 burgerlijke partijen en honderden advocaten en journalisten verwacht.

Aanslagen Parijs

De aanslagen in Parijs werden deels in Brussel gepland. De beschuldigden staan terecht in Parijs. Alle berichtgeving over de Brusselse link, vind je in dit dossier. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Justitie , Aanslagen Parijs , Salah Abdeslam , aanslagen Parijs

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni