sala Abdeslam BRUZZ 1562

Salah Abdeslam.

Hoe Salah Abdeslam na aanslag in Parijs een visburger at

TDN
© BRUZZ
10/01/2020

Terreurverdachte Salah Abdeslam zou vlak na de aanslagen in Parijs, die hij overleefde wegens een defecte bommengordel, een hapje zijn gaan eten bij McDonald’s. Dat schrijft de Franse krant Le Parisien op basis van afgeluisterde gesprekken die Abdeslam hield tijdens zijn verblijf in de gevangenis van Brugge. Daaruit blijkt ook dat Abdeslam tijdens zijn vlucht een interview gaf aan een Belgische journaliste.

Bij de aanslagen in Parijs op 13 november 2015 kwamen aan het Stade de France, de concertzaal Bataclan en in enkele cafés en restaurants 130 mensen om het leven. Abdeslam, van wie wordt aangenomen dat zijn bommengordel defect raakte tijdens de bomaanslag, was de enige dader die overleefde.

'Dik achterwerk'

Tegen speurders hield Salah Abdeslam de lippen stijf op elkaar over zijn betrokkenheid bij de gruwelijke daad, maar met zijn celgenoten (onder wie Mehdi Nemmouche) in Brugge in 2016 deelde de Molenbekenaar wel veel details. Die gesprekken werden in het geheim afgeluisterd en geregistreerd door de Belgische Staatsveiligheid en zijn vrijdag gepubliceerd door Le Parisien.

Over de avond zelf: nadat Abdeslam drie zelfmoordterroristen naar het Stade de France had gevoerd, reed hij zijn zwarte Renault Clio naar het 18e arrondissement. Daar moest hij zijn bommengordel tot ontploffing brengen, maar het ontstekingsmechanisme was defect. “Toen ik iemand om info vroeg, keek die mij argwanend aan. Met die sacoche (bommengordel, red.) had ik een heel dik achterwerk en leek ik wel 90 kilogram te wegen. Dat viel op, dus smeet ik het ding weg.”

Koele killer

Heel hard onder de indruk van de gebeurtenissen leek Abdeslam niet. Op de vraag of hij nog iets gegeten had, antwoordde de Molenbekenaar droogjes: “Ik ben naar een McDonalds gegaan en bestelde een Fish Menu aan de drive-in.” Het maakte indruk op zijn celgenoot, die repliceerde: “Jij bent toch een koele killer.”

Terwijl Abdeslam wachtte op zijn Brusselse vrienden om hem in Parijs op te pikken, verbleef hij in een sociaal woonblok. In de trappenhal van het flatgebouw sloeg de terrorist een praatje met enkele hangjongeren. “Via hun smartphone volgden ze de actualiteit op de voet. Ze praatten over niets anders. Ik vertelde over vrouwen, school en werk.” Na de ontmoeting dommelde Abdeslam doodleuk in op de trap.

Interview met journaliste

Onderweg naar Brussel kreeg hij het wel benauwd, toen de politie hem bij een wegcontrole aan de kant zette. Abdeslam mocht zijn weg vervolgen en kreeg bij een volgende controle een microfoon onder zijn neus en camera in zijn gezicht. Of het goed was dat er zoveel versperringen waren, vroeg een Belgische journaliste hem nietsvermoedend. “Dat is maar normaal”, antwoordde Abdeslam, die met de schrik vrijkwam. “Je kan niet voorzichtig genoeg zijn in deze omstandigheden.”

Abdeslam was doodsbang. “Met al die zwaarbewapende flikken rond onze auto, dacht ik dat er geen uitweg meer was.” Maar de man mocht zijn reis verderzetten. Pas vier maanden na zijn vlucht naar ons land, kon Abdeslam worden ingerekend. Tijdens het onderzoek hulde de Molenbekenaar zich altijd in stilzwijgen. Volgend jaar verschijnt hij voor het hof van assisen in Parijs.

Aanslagen Parijs

De aanslagen in Parijs werden deels in Brussel gepland. De beschuldigden staan terecht in Parijs. Alle berichtgeving over de Brusselse link, vind je in dit dossier. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Veiligheid, Aanslagen Parijs, Salah Abdeslam, aanslag in Parijs, Le Parisien

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni