| Rita Glineur was lang de rechterhand van Yvan Mayeur en streek zelf zo'n 63.000 euro op aan zitpenningen bij Samusocial.

Samusocial eist ook zitpenningen kabinetscheffen Mayeur en Peraïta terug

Mathias Declercq
© BRUZZ
21/03/2018

Daklozenorganisatie Samusocial gaat niet alleen achter de onrechtmatig verkregen zitpenningen van Pascale Peraïta en Yvan Mayeur aan. Ook Mayeur’s ex-kabinetschef Rita Glineur riskeert de 63.000 euro die ze aan zitpenningen verdiende terug te moeten betalen. Van Valérie Vierset, de vroegere kabinetschef van Peraïta wordt 22.260 euro geëist en voormalig voorzitter Michel Degueldre zou 27.200 euro moeten teruggeven.

Dinsdag ontspon zich een nieuwe rondje juridisch getouwtrek in de nasleep van het Samusocial-schandaal. Pascale Peraïta, de ex-directrice van de daklozenorganisatie, vecht haar ontslag aan en eist daarbij 280.000 euro van haar voormalige werkgever. Enkele uren later kaatste Samusocial de bal terug: het legt deze week zelf een rechtsvordering neer om Peraïta zo te verplichten “120.000 euro aan onrechtmatig ontvangen presentiegelden” terug te betalen. Daarbij eist Samusocial ook nog zo'n 60.000 euro aan schadevergoeding voor de geleden schade, dat zich vooral vertaalt in het afhaken van sponsors.

'Mayeur kan eerst vrijwillig terugstorten’

Het terugbetalen van de zitpenningen waarvoor geen bewijs kan geleverd worden dat er ook effectief vergaderingen hebben plaatsgevonden, is een van de aanbevelingen van de onderzoekscommissie Samusocial. “Het rapport van de onderzoekscommissie is heel duidelijk. De nieuwe raad van bestuur wil alle aanbevelingen nauwgezet opvolgen en uitvoeren”, legt de advocaat van Samusocial Olivier Rijckaert uit aan onze redactie. “We focussen ons nu eerst op de vergoedingen van mevrouw Peraïta, maar iedereen zal op gelijke voet behandeld worden.”

En dan komt natuurlijk ook voormalig Brussels burgemeester Yvan Mayeur in beeld. Volgens het rapport van de onderzoekscommissie heeft Mayeur als lid van het beruchte bureau van Samusocial sinds 2008 zo’n 113.400 euro aan zitpenningen gekregen. “Meneer Mayeur zal eerst per brief gevraagd worden om vrijwillig de zitpenningen terug te betalen. Gaat hij daar niet op in, dan zullen er gerechtelijke stappen worden genomen zoals bij mevrouw Peraïta”, zegt Rijckaert.

“Ik hoop dat diegenen die geld hebben gekregen dat eigenlijk voor daklozen bedoeld was, de eerbaarheid zullen hebben om dat geld spontaan terug te geven"

Groen-parlementslid Arnaud Verstraete

Kabinetscheffen volgden elkaar op

Maar naast de bekende gezichten van Mayeur en Peraïta zijn er nog andere leden van het bureau die over de jaren heel wat geld verdienden met zitpenningen. Rita Glineur, bijvoorbeeld, is de ex-kabinetschef van Mayeur die van 2008 tot 2014 als secretaris van Samusocial fungeerde. Ook haar zitpenningen gingen jaar na jaar in stijgende lijn: van 6.440 euro in 2008 tot bijna exact het dubbele (13.020 euro) in 2013. In totaal verdiende Glineur, vandaag aan de slag bij het OCMW van de Stad Brussel, zo 63.280 euro aan zitpenningen bij de daklozenorganisatie.

Nochtans gaf Glineur in de onderzoekscommissie naar Samusocial aan dat ze niet deelnam aan de beslissingen maar vooral een doorgeefluik was en de agenda van Yvan Mayeur beheerde. Ze toonde zich wel bereid om de zitpenningen, “indien men die niet ethisch vindt”, terug te betalen.

Glineur werd in 2014 opgevolgd door Valérie Vierset, de kabinetschef van... Pascale Peraïta. Zij verdiende op 3 jaar tijd dan weer 22.260 euro aan zitpenningen. Ook voorzitter Michel Degueldre, die in 2014 het voorzitterschap van de organisatie op het moment dat Mayeur zelf burgemeester werd, riskeert het bedrag van 27.720 euro te moeten terugbetalen.

Geval per geval bekijken

“We moeten wel voorzichtig zijn en geval per geval behandelen”, zegt Rijckaert, de advocaat van Samusocial. “Van Mayeur en Peraïta weten we dat de bedragen niet kloppen met de vergaderingen die effectief hebben plaatsgevonden. Voor andere leden kan dat anders zijn.” Daarom zal de daklozenorganisatie aparte rechtsvorderingen neerleggen met een aantal maximumbedragen, waar dan nog de zitpenningen kunnen afgetrokken worden waarvoor wel een bewijs bestaat. Die bedragen zijn overigens nog onder voorbehoud, want de vergoedingen van de eerste helft van 2017 – de Samusocial-bom barstte pas in juli 2017 – zijn nog niet gekend.

“Maar voor de periode van 2008 tot 2014 stonden de statuten gewoon geen zitpenningen toe, ook niet voor vergaderingen die wel plaatsvonden”, vult Arnaud Verstraete aan, die als parlementslid voor Groen in de onderzoekscommissie Samusocial zetelde. “De zitpenningen tot 2014 moeten dus sowieso terugbetaald worden. Na 2014 is het inderdaad geval per geval te bekijken.”

Verstraete hoopt wel dat het niet in elk van die individuele gevallen tot een rechtszaak moet komen. “Ik hoop dat diegenen die onterecht zitpenningen hebben gekregen met middelen die eigenlijk voor daklozen bedoeld waren, de eerbaarheid zullen hebben om dat geld spontaan terug te geven. Het was gewoon niet voorzien dat zij geld zouden krijgen om deel te nemen aan vergaderingen.”

Onze redactie probeerde een reactie te krijgen bij de bovengenoemde ex-bestuursleden, maar zonder succes.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Justitie, Samenleving, Samusocial, zitpenningen, Yvan Mayeur, Pasale Peraïta, Rita Glineur, Michel Degueldre, Valérie Vierset

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni