Sans-papiers proberen familie slachtoffer in politiecel te bereiken

EC, GR
© BRUZZ
20/01/2021

Enkele organisaties van sans-papiers in Brussel proberen de familie te bereiken van de man die dinsdag overleed in een politiecel. Het slachtoffer werd opgepakt omdat hij illegaal in ons land verbleef. Hij stierf later in de cel. Het parket sluit politiegeweld uit, maar geeft geen verdere informatie.

Het is niet duidelijk of de man familie heeft in Brussel, maar wel enkele "naasten". "We hebben zelf nog weinig informatie op dit moment, maar we willen wel in contact treden met zijn familie", zegt één van de leden van een collectief dat mensen zonder papieren begeleidt.

Het parket blijft voorlopig summier in de informatie die ze prijsgeeft over het overlijden van de jongeman. Het gaat om een jonge dertiger, geboren in 1991, die maandag opgepakt werd omwille van zijn illegale verblijfsstatus. Dinsdag werd hij dood aangetroffen in de politiecel. "Deze ochtend heeft de wetsgeneesheer een autopsie uitgevoerd waaruit blijkt dat er geen sporen zijn van tussenkomst van derden en er geen zichtbare sporen van geweld werden vastgesteld", berichtten ze woensdagmiddag. Politiegeweld is daarom uitgesloten.

Hoe de man dan precies overleed, blijft onduidelijk. Behalve het voorval is ook de timing ervan bijzonder ongelukkig. Nog maar tien dagen eerder overleed de 23-jarige Ibrahima, ook na een arrestatie door de politie.

Maar in tegenstelling tot bij het overlijden van Ibrahima, opent het parket nu vooralsnog geen onderzoek naar onopzettelijke doodslag. "Als iemand in een ziekenhuis sterft, stelt niemand zich er vragen bij. Hoe erg het ook is, soms kan dat ook in een politiekantoor. Geloof mij als ik zeg dat dat choquerend is voor de agenten die dat moeten vaststellen", zegt Vincent Houssin van de politievakbond VSOA.

Camerabeelden

De lokale politiezone Brussel-Hoofdstad-Elsene, waar de arrestatie en het overlijden plaatsvonden, kan niet reageren omdat het onderzoek nog loopt. Welke procedures zij hanteren voor hun arrestanten in de cel, willen ze ook niet kwijt. Wettelijk gezien moeten politiemensen ervoor zorgen dat mensen in voorhechtenis water, eten en medische hulp krijgen als dat nodig is. Strikte toezichtsregels tijdens een nachtelijk verblijf zijn er niet. Elk korps moet wel attent en zorgvuldig blijven. "Je gaat de mensen 's nachts natuurlijk niet zomaar wakker maken om te controleren of ze nog gezond zijn", zegt Houssin van het VSOA.

Er is op dit moment nog geen zicht op welke hulp of toezicht de man heeft gekregen tijdens zijn nacht in de cel. Het parket heeft de bewakingsbeelden uit de cellen daarvoor opgevraagd en zal het verder onderzoeken. Het toxicologisch onderzoek is ook nog lopende.

Net als bij het overlijden van Ibrahima komt de informatie redelijk beknopt naar buiten. Het parket is gebonden aan het geheim van het onderzoek, terwijl de politie zelf niet mag communiceren. Bij het overlijden van Ibrahima kon de familie wel snel een advocaat onder de arm nemen. Zij brachten zelf bepaalde informatie naar buiten. Dat is in dit geval veel moeilijker omdat nog niet bekend is of de man familie in Brussel heeft.

De Brusselse politie kan nog niet bevestigen of zij al contact hebben opgenomen met familie of vrienden van het slachtoffer. "Het spreekt wel voor zich dat wij ons medeleven betuigen naar de familie en vrienden toe", zegt politiewoordvoerster Ilse Van de Keere.

BRUZZ-journalist Godfried Roelant geeft een laatste stand van zaken over het overlijden van een man in een Brusselse politiecel in BRUZZ 24.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Justitie, politiezone Brussel Hoofdstad Elsene, politie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni