Man overleden in Brusselse politiecel: 'Geen zichtbare sporen van geweld'

© Peter Dhondt/BRUZZ
Updated: 20-01-2021 - 14:45

In een cel van de politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene is dinsdag een man dood aangetroffen. Het parket en Comité P starten een onderzoek. Tijdens de autopsie vond de wetsdokter "geen zichtbare sporen van geweld".

Het parket werd dinsdag ingelicht door de politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene over het overlijden van een man. Hij werd de dag ervoor gearresteerd om administratieve redenen, aldus het Brussels parket, "voor illegaal verblijf op het Belgisch grondgebied".

Volgens La Capitale zou het om een Algerijnse man gaan, al kan het parket dat niet bevestigen. Wel zeggen ze dat hij geboren is in 1991. "Het parket van Brussel heeft onmiddellijk verschillende onderzoeksopdrachten bevolen", zegt parketwoordvoerster Stéphanie Lagasse. Ook Comité P heeft een onderzoek geopend en de bewakingsbeelden van de cel en van de arrestatie van de man zijn in beslag genomen.

'Geen sporen van geweld'

Het Comité P, een parketmagistraat en een wetsgeneesheer gingen dinsdag al ter plaatse. Een autopsie volgde woensdag. "Deze ochtend heeft de wetsgeneesheer een autopsie uitgevoerd waaruit blijkt dat er geen sporen zijn van tussenkomst van derden en er geen zichtbare sporen van geweld werden vastgesteld", laat het parket woensdagmiddag weten.

De reden van zijn overlijden is voorlopig onbekend, net als het precieze tijdstip. "De analyses inzake het toxicologisch onderzoek zijn nog steeds lopende", klinkt het nog. Dat wil zeggen dat het nog niet duidelijk is of het slachtoffer onder invloed was van bepaalde drugs. Ook over de medische toestand van de man is voorlopig niets bekend.

Medeleven

De politiezone Brussel-Hoofdstad-Elsene laat alle communicatie over aan het parket, maar zegt wel hun medeleven te betuigen aan de familie en vrienden van het slachtoffer.

De politiebonden noemen het voorval "bijzonder spijtig", zeker omdat nog maar tien dagen eerder al een andere jongeman stierf na een arrestatie in Brussel. "Het parket bevestigt dat er geen sprake is van tussenkomst van een derde. Duidelijker kan het niet zijn", zegt Vincent Houssin van politievakbond VSOA, die daarmee uitsluit dat er sprake is van politiegeweld. "Ik heb begrepen dat de agenten de man 's ochtends zo hebben gevonden."

Houssin zegt dat het onderzoek verder zal moeten uitwijzen of er voldoende alert is gereageerd. "'s Nachts liggen mensen te slapen. Er gebeuren wel visuele controles in de cellen, maar we gaan de mensen niet wakker maken in het midden van de nacht", zegt hij. Zijn collega Joery Dehaes, vakbondssecretaris bij het ACV, vertrouwt op het Comité P voor verder onderzoek. "Zij hebben de camerabeelden in beslag genomen. De neutraliteit van hun onderzoek staat voor mij buiten kijf", zegt Dehaes.

Burgemeester van de Stad Brussel Philippe Close (PS) werd dinsdagnamiddag op de hoogte gebracht van het overlijden. "Mijn gedachten gaan uit naar zijn familie en naasten", reageert Close op Twitter. Hij nam contact op met het parket, burgemeester van Elsene Christos Doulkeridis (Ecolo) en de korpschef Michel Goovaerts. "De Procureur des Konings heeft verklaard dat hij, net als ons, duidelijkheid wil over dit overlijden", aldus Close.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?