Serieverkrachter riskeert extra celstraf voor negende verkrachting

© Belgaimage
| Een advocaat op het mozaïek van het Justitiepaleis.

De Brusselse serieverkrachter die twaalf jaar cel kreeg voor de aanranding en verkrachting van minstens acht jonge vrouwen vaak universiteitsstudentes heeft zich opnieuw voor de rechtbank moeten verantwoorden. Naar aanleiding van het vorige dossier heropende het parket het onderzoek naar de verkrachting van een andere jonge vrouw.

Eind juni 2020 werd de serieverkrachter veroordeeld tot 12 jaar cel. De man bleek tussen 2016 en 2019 minstens acht jonge vrouwen te hebben aangerand en of verkracht. De man pikte zijn slachtoffers vaak op nabij de campussen van de ULB en VUB of aan het Flageyplein in Elsene, door zich voor te doen als taxichauffeur.

Hij maakte misbruik van het feit dat de jonge vrouwen onder invloed waren van alcohol en wekte hun vertrouwen door een uniform van de MIVB te dragen, zijn werkgever op het moment van de feiten. De zaak kwam aan het licht toen een van de studentes op Facebook vertelde wat haar was overkomen.

Naar aanleiding van dat dossier heropende het parket het onderzoek naar de verkrachting van een andere studente. "Mijn cliënte werd in 2017 ontvoerd en verkracht," zegt advocaat Caroline Poiré. "Ze deed onmiddellijk aangifte, maar omdat er onvoldoende elementen waren om de dader te identificeren, werd het dossier in 2018 geklasseerd zonder gevolg."

DNA-analyse

De advocate heeft nadien gevraagd om het onderzoek te heropenen, omdat er enorm veel gelijkenissen waren met de verkrachtingen van de slachtoffers in het andere dossier. "Uit het onderzoek bleek dat de man ook op de dag van de feiten met mijn cliënte verlof had bij de MIVB. Daarnaast kwam de beschrijving van zijn voertuig overeen met de verklaringen van mijn cliënte en herkende ze hem en zijn huis nadien op foto. Ook de DNA-analyse linkte hem aan de feiten."

Het parket van Brussel vorderde vandaag een bijkomende gevangenisstraf van drie jaar tegen de man, die ontkent het slachtoffer te hebben ontvoerd en verkracht. "Hij profiteerde van haar dronkenschap en misbruikte haar," aldus de openbaar aanklager. "Deze verkrachting is de meest weerzinwekkende van dit dossier. De moed van het slachtoffer, dat onmiddellijk na de feiten klacht indiende en dat haar klacht na drie jaar weer opende, is enorm."

Het vonnis valt op 8 maart.

Wie hulp nodig heeft na seksueel geweld of vragen heeft, kan terecht op www.seksueelgeweld.be

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?