In Sint-Gillis 'lopen ratten 's nachts over je lijf in de cel'

© PhotoNews
Updated: 20-11-2019 - 09:59

Voor het eerst heeft de Belgische overheid een strafklacht aan haar been voor de 'onmenselijke behandeling' van een gedetineerde. Een twintiger uit Genk die in de gevangenis van Sint-Gillis op zijn proces wacht, kan de ratten in zijn cel niet meer verdragen.

Dat schrijven de kranten Het Laatste Nieuws en De Morgen woensdag. Het Brussels parket bevestigt dat er een onderzoek lopende is.

Voor de familie van de 22-jarige M., die in voorhechtenis zit op verdenking van zware feiten, is de maat vol. "Hij gaat hieraan ten onder, dit is middeleeuws", zegt zijn zus Meyrem, die samen met advocaat Frank Scheerlinck een strafklacht heeft ingediend. Een onderzoeksrechter onderzoekt intussen of M. inderdaad opgesloten zit in onmenselijke omstandigheden.

Geen Nederlands

"De ratten kruipen er 's nachts over zijn lichaam en vreten aan zijn kleding en zijn eten. Mijn cliënt geniet het vermoeden van onschuld, maar wordt in feite gefolterd door de overheid. Hij mag ook maar hooguit één keer per week douchen, als de juiste cipier werkt", zegt Scheerlinck.

Die 'juiste cipier' is de enige bewaker die zich nog enigszins om M. bekommert. "De rest weigert Nederlands te praten, terwijl mijn broer geen woord Frans kent", aldus nog Meyrem.

'Geen klachten'

Volgens het Gevangeniswezen zijn er in Sint-Gillis geen problemen met ongedierte. "Die waren er in het verleden wel, maar we hebben er de laatste tijd veel aan gedaan om de ratten buiten te houden", zegt woordvoerster Van De Vijver. "Ook de Commissie van Toezicht kreeg hier geen klachten over."

Ze benadrukt dat er tal van maatregelen werden genomen om ratten buiten te houden, waardoor het probleem onder controle is. Zo werden de voorzetramen hersteld en werden enkele maanden geleden een aantal openingen in de muren en de grond gedicht. "Zodra er maar één rat gesignaleerd wordt, wordt een gespecialiseerde ongediertefirma onmiddellijk verwittigd", aldus de woordvoerster.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?