FLITS collecto Site Mobiliteit Brussel BRUZZ ACTUA 1602

FLITS collecto Site Mobiliteit Brussel BRUZZ ACTUA 1602

Slachtoffer serieverkrachter krijgt rechtszaal muisstil met brief aan rechtbank

CV
© BRUZZ
16/06/2020

Vanmorgen is het proces voortgezet tegen een man die minstens acht vrouwen zou hebben verkracht of aangerand. De vermoedelijke serieverkrachter pikte zijn slachtoffers vaak op door zich uit te geven als taxichauffeur, waarna hij de jonge vrouwen verplichtte om seks met hem te hebben. Het laatste slachtoffer richtte zich met een brief naar alle betrokkenen. “Ik ben opgegroeid met de terreur van Marc Dutroux. De volgende generatie zal jouw naam kennen als het monster dat zijn menselijkheid heeft verloren.”

Vlak voor de zaak in beraad werd genomen, nam het laatste slachtoffer van de vermoedelijke serieverkrachter het woord. Ze richtte zich zowel tot de rechtbank, het openbaar ministerie als de beklaagde. De vrouw vroeg zich onder meer af waarom de openbaar aanklager slechts een celstraf van 10 jaar vorderde, terwijl de maximumstraf een pak hoger ligt.

Reputatieschade

Nadat de burgerlijke partijen en het parket vorige week op de zitting het woord hadden genomen, kreeg de verdediging vandaag de tijd om haar pleidooi te voeren. Advocaat Philippe De Keyzer vroeg de rechtbank om zijn cliënt een straf van maximaal 5 jaar cel op te leggen, zodat een deel van die straf kon gekoppeld worden aan een uitstel onder voorwaarden.

De raadsman verzette zich ook tegen de burgerlijke partijstelling van de openbare vervoersmaatschappij MIVB, die een schadevergoeding vroeg omdat haar reputatie beschadigd zou zijn door de daden van zijn cliënt. Die was tijdens de feiten werknemer van de MIVB en zou zijn dienstkledij hebben gedragen toen hij de slachtoffers oppikte met zijn wagen. Volgens De Keyzer werd de reputatieschade geleden omdat de media dat detail hadden verspreid.

Brief

De beklaagde, een 44-jarige vader van twee kinderen, wordt er van verdacht tussen 2016 en 2019 minstens acht vrouwen te hebben aangerand of verkracht. Hij pikte zijn slachtoffers vaak op in de buurt van de Franstalige universiteit ULB en deed zich voor als taxichauffeur. Het laatste slachtoffer werd zelfs ontvoerd naar zijn woning, waar hij haar zou hebben opgesloten en meermaals verkracht zou hebben, onder bedreiging van een mes. De man gaf vorige week een deel van de feiten toe, al ontkent hij dat hij een mes gebruikte om zijn slachtoffers te dwingen.

Vlak voor de rechtbank, na meer dan zeven uur pleidooien, de zaak in beraad nam, richtte het laatste slachtoffer zich met een brief naar alle betrokken partijen. Ze voelt zich in de steek gelaten door justitie en begrijpt niet waarom de openbaar aanklager slechts 10 jaar cel vorderde. Tot slot richtte ze zich tot de beklaagde: “Ik ben opgegroeid met de terreur van Marc Dutroux. De volgende generatie zal jouw naam kennen als het monster dat zijn menselijkheid heeft verloren.”

Het vonnis in deze zaak valt op 30 juni.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Justitie , Collecto , verkrachting

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni