FLITS collecto Site Mobiliteit Brussel BRUZZ ACTUA 1602

Valse Collecto-chauffeur verdacht van acht verkrachtingen: 'Zelden zo'n roofdier gezien'

CV
© BRUZZ
11/06/2020
Updated: 11/06/2020 18.13u

In Brussel is het proces van start gegaan tegen een vermoedelijke serieverkrachter. De beklaagde zou van 2016 tot 2019 minstens acht vrouwen hebben aangerand of verkracht. Verschillende slachtoffers zijn studentes die na een avondje uit in een taxi dachten te stappen, maar nadien onder bedreiging van een mes zouden zijn misbruikt. Zijn laatste slachtoffer ontvoerde hij zelfs naar zijn woning, waar hij haar meermaals brutaal zou hebben verkracht.

Een 20-jarige ULB-studente meldde in november op Facebook dat ze aan de studentencampus was ingestapt bij een man die zich uitgaf als Collecto-bestuurder en dat ze was meegenomen naar een woning, waar ze opgesloten en verkracht werd. Het onderzoek kwam in handen van het parket van Doornik, maar al snel bleek er een link te zijn met een resem aanrandingen en verkrachtingen in Brussel in de periode 2016 – 2019.

Kort na de feiten in november werd de vermoedelijke dader opgepakt. Het openbaar ministerie vervolgt de man vandaag voor acht feiten van aanranding of verkrachting, vaak met verzwarende omstandigheden zoals bedreiging met een wapen. Een negende vrouw zou hij bedreigd hebben, maar ze kon ontsnappen voor het erger werd.

Seks met slachtoffers

Tijdens de lange ondervraging ter zitting, die in ware assisenstijl enkele uren duurde, gaf de veertiger toe dat hij seks had met de slachtoffers. Hij bood zijn excuses aan, maar zegt dat hij de vrouwen nooit bedreigde met een mes. “Ze stemden misschien niet altijd toe, maar ik heb nooit fysiek geweld gebruikt of hen bedreigd. We hadden plezier.”

De meeste slachtoffers waren vandaag ook aanwezig op het proces, bijgestaan door hun advocaten en familieleden. “In mijn 21-jarige carrière heb ik zelden zo’n roofdier gezien als de beklaagde vandaag,” reageerde advocaat Laurent Kennes, die optreedt voor een van de burgerlijke partijen. “Dit doet denken aan wat je soms ziet in Amerikaanse series of films.

Dit is een serieverkrachter die negen slachtoffers heeft gemaakt. Het gaat om een man die jonge vrouwen uitzoekt die zich in een benevelde staat bevinden en tot op de dag van vandaag een andere versie van de feiten geeft dan wat de slachtoffers vertellen. Zijn houding is niet verwonderlijk als je ziet wat voor een predator hij is.”

Parket eist tien jaar cel

Volgens het parket is een effectieve gevangenisstraf van tien jaar aan de orde, en kan hij van de bijkomende 5 jaar terbeschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank gebruik maken om therapie te volgen.

De burgerlijke partijen kregen ook het woord deze namiddag. De slachtoffers vroegen via hun advocaten een schadevergoeding, net als de openbare vervoersmaatschappij MIVB. Die vindt dat haar reputatieschade heeft geleden, omdat de man een werknemer was.

De verdediging krijgt dinsdagochtend het woord.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Justitie , Collecto , verkrachter

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni