Populariteit van nachttaxi Collecto niet hersteld sinds corona

CD
┬ę BRUZZ
04/04/2024

Tussen mei en december 2023 maakten 23.439 Brusselaars gebruik van de goedkope nachttaxi Collecto. Dat is een pak minder dan het jaar voor de coronacrisis, toen er in dezelfde periode meer dan 180.000 gebruikers waren. Dat blijkt uit cijfers van minister-president Rudi Vervoort (PS) op vraag van Brussels Parlementslid Carla Dejonghe (Open VLD).

Na een onderbreking van drie jaar door de coronacrisis is sinds 15 mei 2023 de collectieve taxidienst Collecto weer beschikbaar. Zeven dagen op zeven kan je een ritje maken voor zes euro, tussen 23 uur en 6 uur. Gebruikers moeten de rit boeken via een mobiele applicatie en moeten opstappen aan een van de 200 haltes van de MIVB.

Het gaat om collectieve taxi's, waarbij meerdere personen tegelijk vervoerd kunnen worden. Gemiddeld vervoerden de Collecto-taxi's in 2023 groepen van twee, wat neerkomt op 12.631 ritten.

In vergelijking met pre-corona is het gebruik en de populariteit van Collecto aanzienlijk gedaald. Voor dezelfde periode in 2019 (mei - december) waren er meer dan 180.000 gebruikers.

Dejonghe wees er in haar vraag op dat de bekendheid en het gebruik van Collecto weer moet aanslaan. "De prijs is gestegen met 1 euro. Ook is het aanbod aan alternatieve vervoersmodi gegroeid", aldus Dejonghe.

Volgens Vervoort werd de Brusselaar voldoende geïnformeerd via verschillende kanalen over de heropstart van de dienst. Vorig jaar betaalde het Brussels Gewest bijna 140.000 euro aan Taxis Verts, die beheerder is van de Collecto-concessie.

Klachten

In 2023 waren er 58 klachten over de dienst. Ze hadden volgens Vervoort niets te maken met de veiligheid. Het belangrijkste probleem was dat de taxi niet kwam opdagen.

Ter herinnering: eind 2019 getuigde een ULB-student dat ze verkracht was geweest door een valse Collecto-chauffeur. Daarna bleek dat de dader meermaals toesloeg tussen juli 2016 en november 2019. De man werd veroordeeld tot 12 jaar cel.

Sinds de heropstart van Collecto werden daarom veiligheidsmaatregelen genomen. Zo kan je als gebruiker de taxi volgen via een app. Ook moeten de taxi's een sticker opplakken met het logo van Collecto.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Mobiliteit , Collecto

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni