Nachtelijke deeltaxidienst Collecto: nog geen concrete heropstart in het vooruitzicht

Gewest nog in onderhandeling over heropstart deeltaxidienst Collecto

SDS
© BRUZZ
07/12/2022

In 2019 werden nog 270.000 mensen vervoerd met de Brusselse nachtelijke deeltaxidienst Collecto. Maar sinds de coronacrisis ligt de dienst stil. De regering is nog altijd in onderhandeling met concessiehouder Taxis Verts, die betere voorwaarden wil en ook kampt met een tekort aan chauffeurs.

Dat blijkt uit een antwoord van minister-president Rudi Vervoort (PS) op een vraag van parlementslid Fouad Ahidar (one.brussels-Vooruit) in de commissie Binnenlandse Zaken van het Brussels parlement.

In 2019 verliep de concessie van Taxis Verts, de koepelorganisatie van 900 zelfstandige Brusselse chauffeurs. Toenmalig minister van Mobiliteit Pascal Smet (one.brussels-Vooruit) gaf de concessie aan de nieuwe speler Victor Cab, maar die bleek niet genoeg chauffeurs in dienst te hebben om de dienst te waarborgen. Taxis Verts trok naar de Raad van State en die gaf het bedrijf eind 2019 gelijk. Het bedrijf mocht Collecto nog vijf jaar langer uitbaten, tot december 2024.

Maar toen kwam het coronavirus en de bijbehorende lockdowns en avondklokken. Taxis Verts wilde na afloop het contract niet verderzetten onder de huidige voorwaarden, lieten zowel het bedrijf als Brussel Mobiliteit in augustus aan BRUZZ weten. Bovendien was het bedrijf in maart 2022 overgenomen door D'Ieteren. "Onze directie Personenvervoer overlegt met het kabinet-Vervoort (bevoegd voor taxivervoer, red.) over het vervolg", zei woordvoerster Inge Paemen van Brussel Mobiliteit toen.

6 euro per rit

"De oorspronkelijke voorwaarden van de concessie voor de Collectodienst moesten herzien worden om te voldoen aan de nieuwe taxi-ordonnantie", zei minister-president Vervoort dinsdag in het parlement. "Zo bedraagt per rit de bijdrage per gebruiker nu voortaan 6 euro. Dit nieuwe bedrag moet worden opgenomen in het nieuwe aanhangsel bij de concessie, dat nog moet worden afgewerkt."

"Taxis Verts en Brussel Mobiliteit zijn hierover in onderhandeling", zei Vervoort. "Taxis Verts wenst de Collecto over te nemen maar gelet op de reorganisatie van het bedrijf, de economische situatie en de opschorting van de dienst gedurende twee jaar is het evident dat vandaag niet aan alle voorwaarden voldaan is om de volledige dienstverlening nu over te nemen."

"Taxis Verts kampt met een chauffeurstekort waarmee ook onder meer het goederenvervoer te maken heeft. Dit is een crisis die niet alleen Brussel treft maar waar heel België en ook vele andere landen mee te kampen hebben. Alles wordt in het werk gesteld om de dienst zo spoedig mogelijk opnieuw op te starten."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Mobiliteit , Samenleving , Collecto , deeltaxidienst , deeltaxi , Taxis Verts

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni