Deeltaxidienst Collecto opereert/de vanaf 200 bushaltes verspreid over het gewest

Heropstart deeltaxidienst Collecto op lange baan geschoven

Sara De Sloover
© BRUZZ
24/08/2022

Tweeënhalf jaar na het begin van de corona-epidemie ligt deeltaxidienst Collecto nog altijd stil. Uitbater Taxis Verts wil het contract niet hervatten aan de bestaande voorwaarden. Uitzicht op een heropstart is er niet, laat het kabinet-Vervoort weten. "Maar als er vraag naar is, kunnen we altijd de aanbesteding herlanceren."

Ter herinnering: deeltaxidienst Collecto, met zo'n tweehonderd vertrekpunten aan MIVB-haltes in het gewest, is sinds maart 2020 opgeschort. Elke nacht van 23 tot 6 uur kon je via een app of per telefoon een taxi reserveren die op het uur of het halfuur vertrekt aan een van die vertrekpunten. Voor de taxirit betaalde je 5 euro per persoon.

De deeltaxi's, die drie of vier passagiers aan bushaltes oppikten om ze daarna in eenzelfde gebied af te zetten, werden door het Gewest gepromoot als een betaalbaar nachtelijk vervoersmiddel. Zeker nadat de Brusselse regering in 2010 zeven van de 17 bestaande nachtbuslijnen stopzette wegens onvoldoende rendabel.

Aan het succes van de dienst lag het niet. In 2017 vervoerde de dienst nog net geen 250.000 personen, een verdubbeling in vergelijking met vijf jaar eerder. In 2018 groeide de vraag opnieuw met 13 procent, en werden 's nachts 500 taxi's beschikbaar gesteld voor Collecto.

Contract tot 2024

In 2019 verliep de concessie van Taxis Verts,de koepelorganisatie van 900 zelfstandige Brusselse chauffeurs. Toenmalig minister van Mobiliteit Pascal Smet (Vooruit/One.brussels) gaf de concessie aan de nieuwe speler Victor Cab, maar die bleek niet genoeg chauffeurs in dienst te hebben om de dienst te waarborgen. Taxis Verts trok naar de Raad van State en die gaf het bedrijf eind 2019 gelijk. Het bedrijf mocht Collecto nog vijf jaar langer uitbaten, tot december 2024.

Maar toen ging het land in maart 2020 in lockdown. Zonder nachtleven en later met een avondklok had de nachtelijke taxidienst niet veel bestaansreden. Anderhalf jaar later wees Taxis Verts bij BRUZZ op de nog altijd geldende coronamaatregelen als verklaring voor het feit dat de deeltaxi's nog altijd niet uitreden.

"Vanwege de coronamaatregelen en vooral de 'social distancing', is het momenteel onmogelijk om een collectieve taxidienst te runnen, waarbij onbekenden samen een taxi delen", zei afgevaardigd bestuurder Jean-Michel Courtoy toen. "Mondmaskers volstaan niet, de passagiers zitten veel te dicht bijeen en we kunnen de afstand niet garanderen."

Daarbij kwam nog een ander probleem, dat Courtoy erkende maar toen "niet de hamvraag" noemde: na de lockdowns had Taxis Verts nog niet voldoende chauffeurs in dienst om Collecto bovenop zijn normale activiteit te laten draaien.

In maart 2022 werd Taxis Verts, gerund door Courtoy en Michel Pêtre, voor een onbekend bedrag overgenomen door de beursgenoteerde holding D'Ieteren.

Geen akkoord

Intussen zijn we bijna een jaar verder en zijn er nog geen deeltaxi's in de Brusselse straten te bespeuren. Taxis Verts wil het contract niet verderzetten onder de huidige voorwaarden, laten zowel het bedrijf als Brussel Mobiliteit weten. "Onze directie Personenvervoer overlegt met het kabinet-Vervoort (bevoegd voor taxivervoer, red.) over het vervolg", zegt Inge Paemen, de woordvoerster van Brussel Mobiliteit.

Taxis Verts was verder niet bereikbaar voor commentaar. Op het kabinet-Vervoort erkent men de patstelling. "We praten nog met de huidige concessiehouder", laat woordvoerster Zeynep Balci weten. "Als er een nieuwe aanbesteding moet worden uitgeschreven, zal dat op basis van de nieuwe taxi-ordonnantie moeten gebeuren, onder andere voorwaarden dus."

Of dat effectief zal gebeuren, kan Balci niet bevestigen. "Het kan absoluut, als er vraag naar zou zijn."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Mobiliteit , Samenleving , Economie , Collecto , deeltaxidienst , Taxis Verts , deeltaxi , Rudi Vervoort , minister-president Rudi Vervoort

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni