de herdenkingsplechtigheid in metrostatrion Maalbeek op 22 maart 2021, precies 5 jaar na de aanslagen van 22 maart 2016
© Belgaimage | De herdenkingsplechtigheid in metrostatrion Maalbeek op 22 maart 2021, precies 5 jaar na de aanslagen van 22 maart 2016.

Slachtoffers aanslagen Brussel: 'Terreurproces van Parijs is de te volgen weg'

© Belga
30/06/2022

In Parijs is woensdagavond het doek gevallen over het proces over de aanslagen in de Franse hoofdstad. De zaak werd ook van nabij gevolgd in ons land, waar in het najaar het assisenproces rond de Brusselse terreuraanslagen op de agenda staat. "Parijs heeft de te volgen weg getoond", zegt een van de advocaten van slachtoffervereniging V-Europe, Guillaume Lys.

V-Europe werd opgericht in de nasleep van de aanslagen van 22 maart 2016 in de luchthaven van Zaventem en de Brusselse metro. De vzw verenigt tientallen slachtoffers. Voor advocaat Lys was het proces in Parijs een te volgen voorbeeld. "Ze zijn erin geslaagd de debatten sereen te houden, in een extreem ingewikkelde context. Ze zetten een waterdichte organisatie neer", klinkt het bij DH Radio. Dat moet nu ook in Brussel het geval zijn, waar het proces op 10 oktober zal aanvatten.

'Er is een waardig onthaal nodig'

Voor Lys was de keuze om het proces te organiseren in de site Justitia, zeg maar de oude gebouwen van de NAVO in Haren, wel niet de meest verstandige. Dat het proces daar zal plaatsvinden, heeft alles ingewikkelder gemaakt, klinkt het.

Zo is de infrastructuur "behoorlijk rudimentair". "Ze hebben een oude legerkazerne gekozen die ze wilden transformeren naar een rechtszaal, met veiligheidsbeperkingen die soms niet stroken met de organisatie van een proces." Lys nam zelf onlangs deel aan een testproces in het gebouw. "Je mag niets meenemen in de zalen, water, appel noch geneesmiddelen. Er zijn logistieke problemen die nu misschien nietszeggend overkomen, maar die over 10 maanden belangrijk kunnen zijn. Er is een waardig onthaal nodig zodat de mensen enkel op het proces moeten focussen."

Waarheid achter aanslagen onthullen

De advocaat voegt eraan toe dat nog dat niet alles opgehelderd is in de zaak, bijvoorbeeld de precieze rol van Oussama Atar. De slachtoffers hopen dat in Brussel een tipje van de sluier onthuld wordt van de resterende vragen. De eindbalans van het proces in Parijs is voor V-Europa alvast positief. Het proces legde minstens deels een "juridische waarheid" vast van de gebeurtenissen in 2015.

"De waarheid is zeer complex en er zijn verschillende waarheden. Maar de juridische waarheid is nodig, om te weten waarvan je het slachtoffer was", en dat is nodig om verder te kunnen gaan, zo voegde directeur Philippe Vansteenkiste van V-Europe eraan toe bij zender Bel RTL. Hij juichte de vonnissen toe, die overeenstemmen met de feiten.

De slachtoffervereniging zet nu een continue opvolging van het Brusselse proces op poten, om de slachtoffers dag na dag helder te kunnen briefen over het verloop van de zaak. Vele slachtoffers hebben volgens Vansteenkiste het trauma nog niet achter zich kunnen laten. Zij wensten niet alles van a tot z te volgen via de media, waarbij ze geconfronteerd kunnen worden met woorden en beelden die emotioneel moeilijk te vatten zijn, besluit hij.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Justitie, aanslagen Parijs, proces aanslagen Parijs, aanslagen Brussel, proces aanslagen brussel, V-Europe, Guillaume Lys

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie