Slachtoffers automatisch gebrieft bij vrijlating dader

© Belga
29/08/2022

Als slachtoffers dat willen, zal justitie hen auto­matisch een brief sturen wanneer een veroordeelde penitentiair verlof krijgt of definitief de gevangenis mag verlaten. Bij zware misdrijven contacteert een justitiehuis hen. Dat schrijft De Standaard maandag.

De emotionele impact van een uitspraak door een rechter is voor veel slachtoffers en nabestaanden bijzonder groot, beseft minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD). "Slachtoffers zullen voortaan systematisch ­geïnformeerd worden over hun rechten tijdens de strafuitvoering."

Die automatisatie gaat op donderdag 1 september van start. ­Nadat de rechter een vonnis met een gevangenisstraf heeft uitgesproken, zullen de ­burgerlijke partijen altijd een brief toegestuurd krijgen waarin hun rechten staan uit­gelegd. Daar zal ook een 'slachtofferfiche' bij zitten, waarmee ze kunnen aangeven hoe ze die rechten willen uitoefenen.

Voor de slachtoffers en de nabestaanden van zware misdrijven komt daar nog bij dat de justitiehuizen hen spontaan zullen ­contacteren over hun rechten. Die zullen daarvoor automatisch een melding krijgen. Het gaat om opzettelijke en onopzettelijke feiten die de dood van een slacht­offer hebben veroorzaakt, waar­onder vergiftiging en foltering, en om verkrachting.

Ook na veroordelingen bij 'pogingen tot' dat soort misdrijven, zullen justitieassistenten de slachtoffers contacteren.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni