Vrijwillig in de cel: justitiepersoneel zal gevangenis Haren zelf uittesten

4 oktober 2021: bezoek aan de bouwwerf van de nieuwe gevangenis in Haren, met plaats voor 1190 gedeteneerden 4 oktober 2021: bezoek aan de bouwwerf van de nieuwe gevangenis in Haren, met plaats voor 1190 gedeteneerden
© Belgaimage
| 4 oktober 2021: bezoek aan de bouwwerf van de nieuwe gevangenis in Haren, met plaats voor 1.190 gedetineerden.
© Belgaimage
| 4 oktober 2021: bezoek aan de bouwwerf van de nieuwe gevangenis in Haren, met plaats voor 1.190 gedetineerden.

Eind dit jaar opent de nieuwe gevangenis van Haren. Er is plaats voor bijna 1.200 gedetineerden. Om te controleren of de gevangenis klaar is voor hun komst, zullen een vijftigtal magistraten en ander justitiepersoneel er binnenkort zelf twee dagen verblijven. De test is vrijwillig.

Dat schreef La Dernière Heure deze week en wordt aan BRUZZ bevestigd. Een exacte datum voor de testdagen is nog niet bekend, maar het zou gaan om twee dagen en een nacht in de loop van de komende weken. La DH spreekt over een 55 deelnemers, maar dat is nog niet bevestigd. Het gaat om magistraten, gevangenisdirecteurs of ander justitiepersoneel.

Zo’n testdag is niet helemaal nieuw. Bij de opening van de gevangenis in Beveren in 2014 gebeurde het ook al. De vrijwilligers leven dan twee dagen en één nacht zoals gedetineerden dat zouden doen: ze mogen geen gsm op zak hebben en geen scherpe voorwerpen of eigen voeding meenemen. Wie vroegtijdig uit het experiment wil stappen, kan daar het codewoord 'Terminus' voor inroepen.

Voorbereiding

De ervaring moet de magistraten helpen om de leefomstandigheden van gedetineerden beter te begrijpen. Het kan ook helpen om de laatste werkpunten weg te werken. In een recent rapport van de Centrale Toezichtsraad voor het Gevangeniswezen (CTRG) kwamen nog vragen over de inrichting van de recreatie- en bezoekruimtes, de nieuwe ‘time-outcellen’ en de cellen voor vrouwelijke gedetineerden met jonge kinderen. De CTRG is ook bezorgd over het personeelsbestand, dat groot genoeg moet zijn.

De gevangenis van Haren moet in het najaar openen. In de loop van november of december zullen de gedetineerden uit Vorst en Berkendael verhuizen. De gedetineerden uit Sint-Gillis volgen in april volgend jaar.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?