De werf van de nieuwe Gevangenis in Haren

| De werf van de nieuwe Gevangenis in Haren. In november komen de eerste gedetineerden toe.

Aanwervingen voor nieuwe gevangenis Haren 'vallen tegen'

EC
© BRUZZ
16/06/2022

In de nieuwe gevangenis in Haren, die in het najaar opent, komen ongeveer 300 jobs vrij. Tot nu toe hebben maar enkele tientallen kandidaten zich ingeschreven, meldt de directie. "De verhuis van Vorst en Berkendael kan nog altijd doorgaan," wordt benadrukt. Voor de verhuis van Sint-Gillis, in april volgend jaar, is wel nog extra personeel nodig.

De voorbije maanden organiseerde de Brusselse gevangenis al jobdagen, onder meer in Evere, en zorgde de Stad Brussel voor ondersteuning van werkzoekenden. Bij vier van hun infosessies kwamen opgeteld een twintigtal personen opdagen, meldt de Stad. "De jobdagen en aanwervingen zijn een beetje tegengevallen," zegt gevangenisdirecteur Jurgen Van Poecke daarover. "Enkele tientallen mensen starten in juli in principe aan de opleidingen."

In Haren komen verschillende nieuwe functies vrij, waaronder die van detentiebegeleider. Het takenpakket van de penitentiair assistenten zal er ook anders uitzien dan in de huidige sites van Vorst of Sint-Gillis, omdat de site in Haren meer op een open dorp zal lijken. Op dit moment lijkt de interesse in die functies dus eerder klein. Volgens Van Poecke ligt dat deels aan een algemene krapte op de arbeidsmarkt. "Wij zitten in hetzelfde schuitje als andere sectoren: niemand vindt volk," zegt hij.

"Vanaf deze zomer kunnen ook personen zonder middelbaar diploma zich kandidaat stellen"

Adélaïde de Patoul, woordvoerster schepen Fabian Maingain

In de stad Brussel hoopt men dat de interesse zal groeien als ook lager geschoolden zich mogen melden. "Vanaf deze zomer kunnen ook personen zonder middelbaar diploma zich kandidaat stellen. Zij kunnen via een examen een toelating krijgen om vijf jaar lang als bewakingsassistent te werken," zegt woordvoerster Adélaïde de Patoul van schepen voor Werkgelegenheid Fabian Maingain (Défi). "Er hangen veel vooroordelen rond werken in de gevangenis. We moeten onze inspanningen volhouden om het imago van deze essentiële functies te verbeteren."

Opening najaar

De Brusselse gevangenis plant nu een nieuwe aanwervingsgolf in het najaar, onder meer met een nieuwe jobdag in de stad Brussel. "Als alles goed gaat, vindt de verhuis van de gedetineerden uit Vorst en Berkendael zoals gepland plaats in november en december," zegt directeur Van Poecke. "De gedetineerden uit Sint-Gillis verhuizen pas in april volgend jaar. Zij worden de grote slokop."

Met de verhuis uit Vorst en Berkendael verhuist ook het huidige personeel mee. Er is dus nog minder nood aan extra functies in de herfst, maar wel zeker vanaf april. "Om de gevangenis van Sint-Gillis mee te kunnen verhuizen, zijn nog een 250-tal mensen nodig," zegt Van Poecke.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni