Pierre Kompany (ProGanshoren), burgemeester van Ganshoren

| Pierre Kompany

Start strafzaak voor racisme tegen Pierre Kompany

© Belga
31/05/2022

De 61ste correctionele kamer van de Brusselse rechtbank van eerste aanleg begint dinsdag een proces wegens racistische daden tegen Pierre Kompany (Les Engagés), Brussels parlementslid en voormalig burgemeester van Ganshoren. De feiten dateren van twee jaar geleden. Twee mensen werden aangeklaagd.

In juni 2020 diende de voormalige cdH-fractie in het Brusselse parlement (nu Les Engagés, nvdr) een klacht in wegens aanzetten tot haat, racistische beledigingen en pesterijen tegen hun mede-lijsttrekker, de vader van voormalig Rode Duivel Vincent Kompany.

Deze laatste was het doelwit geweest van herhaalde racistische boodschappen na de uitzending van een gezamenlijke video van alle Brusselse cdH-afgevaardigden over de indiening van een resolutie over de gedeelde koloniale geschiedenis en herinnering.

Rassensuperioriteit

Twee mensen werden aangeklaagd. Het openbaar ministerie was nog op zoek naar andere profielen, maar kon die door gebrek aan tijd en middelen niet identificeren.

Volgens Les Engagés identificeerde het parket drie strafbare feiten: één van het aanzetten tot haat of geweld gepleegd door een zekere D. via een opmerking onder een artikel in 7sur7.

Een opmerking die werd geplaatst door een zekere A. onder een video op de Facebook-pagina van Pierre Kompany stond het parket toe om ook het strafbare feit van het aanzetten tot discriminatie of segregatie te identificeren.

Het derde strafbare feit, namelijk het verspreiden van ideeën gebaseerd op rassensuperioriteit of rassenhaat, werd tot slot door elk van de verdachten gepleegd.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni