Het assisenproces van verdachten Nemmouche en Bendrer, verdachten van de aanslag in het Joods Museum advocaat Henri Laquay

| "Ik ben al meer dan 35 jaar advocaat en het is me opgevallen dat de Vlaamse advocatuur hier in Brussel nog erg wit en Vlaams is", zegt de stafhouder van de Nederlandse Orde van Advocaten.

Studiebeurs moet jongeren met migratieachtergrond warm maken voor rechten

VT
© BRUZZ
29/03/2019

Laatstejaars met een migratieachtergrond warm maken voor rechtenstudies, dat is de bedoeling van de nieuwe studiebeurs van de Nederlandse Orde van Advocaten bij de balie van Brussel. "Onze advocatuur weerspiegelt de diverse Brusselse samenleving niet, daar willen we iets aan doen," aldus initiatiefnemer Peter Callens.

Het project kreeg de naam DIApositief, wat staat voor Diverse in Inclusieve Advocatuur. "Ik ben al meer dan 35 jaar advocaat en het is me opgevallen dat de Vlaamse advocatuur hier in Brussel nog erg wit en Vlaams is. Dat stemt helemaal niet overeen met de diverse Brusselse samenleving," legt Peter Callens, stafhouder van de Nederlandse Orde van Advocaten bij de balie van Brussel en initiatiefnemer van de nieuwe studiebeurs uit.

Criteria en traject

De potentiële kandidaten worden geselecteerd aan de hand van enkele criteria, zoals motivatie, interesses en studieresultaten, maar dus ook afkomst en thuistaal. "We hebben geen lijst van specifieke landen opgesteld, maar het spreekt voor zich dat het hier niet om mensen uit Frankrijk of Italië gaat," aldus Callens.

De nieuwe beurs wordt vrijdagavond officieel voorgesteld tijdens de Diwan Awards , een prijzenceremonie die succesvolle Belgen van Marokkaanse afkomst in de kijker zet. Daarna kunnen geïnteresseerden zich kandidaat stellen.

De geselecteerde jongeren zullen dan een traject van twaalf uur doorlopen waarbij ze volledig ondergedompeld worden in de wereld van de Belgische justitie en advocatuur. Dan moeten ze een opstel schrijven over het belang van diversiteit in een rechtstaat. De jongere met de beste paper krijgt dan uiteindelijk de beurs.

Inschrijvingsgeld en boeken

Het is nog niet bekend hoeveel de beurs zal bedragen, maar het staat wel vast dat het inschrijvingsgeld, de kosten voor de boeken, een abonnement voor het openbaar vervoer en een tablet gedekt worden.

Het is de eerste keer dat de Nederladstalige Orde van Advocaten in Brussel zo'n beurs uitreikt. Als het succesvol blijkt, is het de bedoeling om het project ook de volgende jaren te herhalen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Justitie, advocaat, advocatuur, Diapositief, Peter Callens, Jongeren

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni